Volledig scherm
© privéfoto

Henk Scheele van de Hoeksche Hoeve: ‘Aardappels gaan hoe dan ook de grond in’

Even vragen aanWeinig is zeker in tijden van corona. Maar de aardappelen voor de Hoeksche Chips gaan over twee weken gewoon de grond in. De natuur gaat immers z'n eigen gang én stelt de telers voor andere uitdagingen, zegt Henk Scheele van de Hoeksche Hoeve, producent van de lekkernij.

Fijn, dat er nog iets is wat corona niet dwarsboomt

,,De aardappelen gaan absoluut de grond in. Het is alleen wel even aftasten wat het goede moment daarvoor is. Afgelopen maanden was de grond namelijk veel te nat geworden. Dankzij de scherpe oostenwind van afgelopen dagen droogt het nu snel. Echter zo snel, dat we voor een nieuwe moeilijkheid komen te staan.''

Welke moeilijkheid?

,,De grond dreigt te droog en te kluiterig te worden, waardoor de aardappelen er alsnog niet in kunnen en het een grote opgave zal worden om de grond geschikt te krijgen.''

Wat kunt u daaraan doen?

,,We kunnen de grond bewerken met landbouwmachines. Maar nog veel belangrijker en beter is het om geduld te hebben en de grond en de natuur zelf het werk te laten doen. Wellicht brengt een korte regenbui uitkomst. Die situatie verschilt per perceel.''

Hoeveel hectare aardappels gaat u poten?

,,35 hectare. Dat staat gelijk aan 70 voetbalvelden. Vanaf augustus worden de aardappels gerooid. Dan is het letterlijk: 's ochtends van het veld, 's middags in de chipszak. Wij verwerken de aardappels namelijk op eigen erf tot chips. In oktober rooien we voor het laatst. Dan slaan we de aardappelen op. Zodoende kunnen we jaarrond chips leveren.''

Waar kunnen we ze kopen?

,,In diverse supermarktketens vind je onze Boerderijchips, met twee smaken: zeezout en paprika. In landwinkels, boerderijwinkels en delicatessezaken verkopen we Hoeksche Chips.''