Har Kolmsberg op de Kildijk in ’s-Gravendeel, waar zijn jeugd zich in de oorlog grotendeels afspeelde.
Volledig scherm
PREMIUM
Har Kolmsberg op de Kildijk in ’s-Gravendeel, waar zijn jeugd zich in de oorlog grotendeels afspeelde. © Jeffrey Groeneweg

Har (87) zat in oorlogstijd vol kattenkwaad: ‘Met een broekriem hebben de Duitsers me blauw geslagen’

De oorlog is voor Har Kolmsberg geen gevoelig thema. Geen boek dat bij het openslaan oude wonden openrijt. Sterker: de ’s-Gravendeler vindt het alleen maar prachtig als zijn kleinzoon vraagt: ‘Opa, vertel nog eens over vroeger’. Hoe langer Kolmsberg over zijn jeugd in oorlogstijd praat, des te meer komen bij hem de verhalen – en vooral de kwajongensstreken – naar boven.

 1. Hanny (82) laatste ooggetuige dramatische dood verzetsstrijder Catharina Traas: ‘Krijg nóg rillingen’
  PREMIUM
  Oorlogsverhalen uit de Hoeksche Waard

  Hanny (82) laatste ooggetuige dramati­sche dood verzets­strij­der Catharina Traas: ‘Krijg nóg rillingen’

  In de vierdelige serie Oorlogsverhalen uit de Hoeksche Waard vertelt elke week een regiogenoot over zijn of haar herinneringen. Vandaag: Hanny Groeneveld-Van der Burgh (82) uit Zuid-Beijerland over de doodsangsten die ze in de oorlog heeft doorstaan en de voor haar ogen doodgeschoten Catharina Traas-De Jager, de ‘moeder van het verzet’. Hanny is de laatste die het drama van 7 mei 1945 kan navertellen.
 2. Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
  lezersvraag

  Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?

  Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen.