Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Gemeente Hoeksche Waard zwijgt over opvang van asielzoekers

De gemeente Hoeksche Waard wil niet vooruitlopen over de mogelijke komst van asielzoekers. ,,Als de gemeente Hoeksche Waard een formeel verzoek van het COA krijgt over opvang van asielzoekers, zullen we daarover nadenken’', laat een gemeentewoordvoerster desgevraagd weten.

Raadslid Vincent Rietvelt van GroenLinks gooide vorige week een steentje in de vijver naar aanleiding van de zoektocht van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Hij vroeg zich op Twitter af of de gemeente weer een rol moet vervullen. Rietvelt noemde de opvang van asielzoekers in deze krant een 'morele verplichting'.

In 's-Gravendeel stond tot in 2017 een asielzoekerscentrum. Daar werden 375 asielzoekers opgevangen. In 2015 werd het asielzoekerscentrum heropend vanwege de komst van vluchtelingen uit onder meer Syrië.

1800 plekken

Het COA is overigens nog steeds eigenaar van het terrein. Nadat de asielzoekers waren vertrokken deed het terrein aan de Kilweg dienst als antikraak. Het COA is dringend op zoek naar nieuwe opvangplekken. De huidige plaatsen zitten vol en contracten van sommige opvangplekken lopen af. Het COA zoekt naar 1800 extra plekken. Daarbij wordt zelfs opvang van asielzoekers in evenementenhallen op korte termijn niet uitgesloten.