In het voormalige AZC in 's-Gravendeel kwamen in december 2021 de eerste Afghaanse vluchtelingen aan.
Volledig scherm
PREMIUM
In het voormalige AZC in 's-Gravendeel kwamen in december 2021 de eerste Afghaanse vluchtelingen aan. © Arie Kievit

Gemeente Hoeksche Waard en COA willen opvanglocatie in 's-Gravendeel komende vijf jaar openhouden

De gemeente Hoeksche Waard en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) willen de opvanglocatie voor vluchtelingen in 's-Gravendeel de komende vijf jaar openhouden en daarbij een aantal aanpassingen doorvoeren: het COA wil een (basis)schoolgebouw op het terrein van het voormalige AZC én een uitbreiding van het aantal opvangplekken. 

 1. Na maand op school zeggen Oekraïense kinderen, ondanks trauma's, vrolijk ‘goedemorgen’: ‘Enorme winst’
  PREMIUM

  Na maand op school zeggen Oekraïense kinderen, ondanks trauma's, vrolijk ‘goedemor­gen’: ‘Enorme winst’

  Piershil is geen Donetsk of Marioepol. Beide Oekraïense steden hebben (of hadden voor de Russische inval) elk zo'n tweehonderdduizend meer inwoners dan respectievelijk Amsterdam en Rotterdam. Een Zuid-Hollands dorpje, amper 1700 zielen groot, zal dus even wennen zijn voor de gevluchte Oekraïners. En dat snapt Tobias Vermeulen, de Nieuw-Beijerlandse basisschooldirecteur die hen een beetje wegwijs probeert te maken in hun nieuwe leefomgeving, als geen ander.
 2. Wegwerkzaamheden zitten ondernemer Krijn-Bas dwars: ‘Ik verlies klanten zo’
  PREMIUM

  Wegwerk­zaam­he­den zitten ondernemer Krijn-Bas dwars: ‘Ik verlies klanten zo’

  ‘Alles goed met de vrouw?’ hoor je doorgaans meermaals klinken in het groente- en fruitwinkeltje van Krijn-Bas Kooy. Of: ‘Leuke vakantie gehad?’ Beleefdheidsvragen - ook gesteld uit oprechte interesse - waar dan hopelijk een kort antwoord op volgt, want het is druk. Érg druk. Normaal gesproken welteverstaan. Want nu de Dorpsstraat is afgesloten, blijven er klanten weg en is er volop tijd voor social talk.