Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thom van Amsterdam

Geen zaag erin: populieren langs Volkerak-sluizen mogen nog jarenlang blijven

Waterschap Hollandse Delta zet de zaag niet in ruim elfhonderd populieren langs de Volkerak-sluizen tussen de Hoeksche Waard, Goeree-Overflakkee en Noord-Brabant. De bomen blijken essentieel te zijn voor met name vleermuizen.

Het waterschap liet een onderzoek uitvoeren naar de natuurwaarden, nadat in 2017 al werd besloten dat de 1139 Canadese populieren zouden moeten sneuvelen vanwege hun leeftijd. De bomen zijn ruim zestig jaar oud en zijn in 'hun eindfase', stelt Hollandse Delta. Vallende takken komen op het naastgelegen fietspad en takken die afbreken zorgen voor hinder op de akkers waar boeren aan het werk zijn.

Quote

Uit het onderzoek blijkt dat de populieren langs het Volkerak veel waarde hebben voor met name trekvogels en vleermui­zen

Petra van Nes-de Man

Petra van Nes-de Man, heemraad Wegen en Groen bij Hollandse Delta, wil 'zorgvuldig omgaan met het beheer van alle bomen' in haar werkgebied. ,,Uit het onderzoek blijkt nu dat de populieren langs het Volkerak veel waarde hebben voor met name trekvogels en vleermuizen. Bovendien heeft de beeldbepalende bomenrij een grote landschappelijke waarde."

Dat de bomen worden behouden is voor een groot deel te danken aan recreanten in het gebied. In totaal zetten een kleine 2900 mensen hun handtekening onder een petitie om de bomen die in 1953 werden geplant te laten staan. Hollandse Delta wil daarom juist 'ingrijpend snoeien' en investeren in onderhoud om de populieren nog jaren aan het Volkerak te laten staan.