Volledig scherm
Op een speciale troonstoel mochten de schoolkampioenen voorlezen. © Victor van Breukelen

Elise (11) is de eerste voorleeskampioen van de Hoeksche Waard

Elise Oskam (11) van basisschool De Pijler uit Maasdam is de eerste voorleeskampioen van de Hoeksche Waard. Zij las een fragment voor uit het boek 5 dagen Jou van Hans Mijnders tijdens de eerste ronde van schoolkampioenen uit groep 7 en 8.

De acht voorlezers in Numansdorp hebben hun eigen fans meegebracht: ouders, opa’s, oma’s en vriendinnen. Allemaal zijn ze zaterdagochtend vroeg opgestaan en zitten om 9.00 uur klaar in De Buitensluis. ,,Je ziet het: voorlezen leeft nog steeds onder de kinderen’’, zegt Helma Wagemakers van bibliotheek Hoeksche Waard die de voorleeswedstrijd organiseert.

In totaal doen er vijftien schoolkampioenen mee. ,,Wij mogen twee deelnemers leveren voor de kwartfinale’’, aldus Wagemakers. ,,Daarom zijn er twee voorleeswedstrijden. Vandaag in Numansdorp en komende woensdag in Oud-Beijerland.’’

Ieder kind leest ongeveer 5 minuten voor uit zijn of haar favoriete boek. Er trekt een verzameling van bekende en minder bekende kinderboeken voorbij. Van Sjakie en de Chocoladefabriek en Harry Potter tot Dagboek van een Muts en De Waanzinnige Boomhut.

Kritisch

Cultuurwethouder Harry van Waveren, Bert Tuk van CSG De Waard en Kirsten Bakker van Regiekracht vormen de jury. Zij luisteren kritisch naar de voorlezers. Zijn ze goed te verstaan? Lezen op een prettige toon? Ook let de jury op het contact met het publiek. Dat laatste gaat sommigen goed af. Esmee de Kock van basisschool De Eendragt uit Zuid-Beijerland laat plaatjes zien en haar fragment heeft een open einde. Dat valt in de smaak bij de jury. ,,Ik ga het boek misschien wel lezen, want ik wil weten hoe het verder gaat’’, zegt Kirsten Bakker.

Quote

Voorlezen leeft nog steeds onder de kinderen

Helma Wagemakers
Volledig scherm
Elise Oskam krijgt van wethouder Van Waveren de oorkonde overhandigd. © Arco van ve Ree

Toch doet Elise Oskam uit Maasdam het een tikkie beter. Als een echte schooljuf houdt ze tijdens het voorlezen de jury en het publiek in de gaten. Dat geeft de doorslag. Zij mag zich voorleeskampioen van de Hoeksche Waard noemen.

De voorleeswedstrijd is niet voor iedereen een feest. Een deelnemer krijgt last van podiumvrees. Hij laat zijn beurt voorbij gaan omdat hij niet durft. Opbeurende woorden en een pakje appelsap trekken hem niet over de streep. Juryvoorzitter Harry van Waveren begrijpt het wel. ,,Soms schrik je van alle aandacht en dan durf je ineens niet meer.’’ Als troost krijgt hij toch een bewijs van deelname.

Woensdagmiddag is in Oud-Beijerland de tweede voorronde. Daar wordt de tweede Hoeksche Waardse winnaar bekend. Ze komen 20 maart in actie tijdens de kwartfinale in Hellevoetsluis. De voorleeskampioen van Nederland wordt op 22 mei bekend. Dan is de landelijke finale in de Schouwburg van Amstelveen.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit de Hoeksche Waard? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.