De politie controleert op de A15 op het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het rijden.
Volledig scherm
De politie controleert op de A15 op het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het rijden. © Frank de Roo

Duizenden boetes op A15 hebben effect: veel minder ongelukken

Het aantal ongevallen op de A15 tussen Hoogvliet en het Vaanplein bij Rotterdam is afgelopen najaar met 10 procent afgenomen in vergelijking met de jaren ervoor. Dat is volgens Rijkswaterstaat te danken aan intensieve politiecontroles.

Landelijk steeg het aantal ongelukken juist op snelwegen. Duizenden bestuurders kregen tijdens de controles van september tot en met november boetes. De politie betrapte tijdens die drie maanden met radarcontroles dagelijks gemiddeld honderd bestuurders op te hard rijden. Op dat deel van de A15 geldt 100 kilometer per uur als limiet. Van de hardrijders moesten 76 bestuurders hun rijbewijs inleveren, omdat ze meer dan 50 kilometer per uur te snel reden.

Bekeuringen

Het aantal hardrijders nam met 30 procent af vergeleken met 2017 en 2018, meldt Rijkswaterstaat die bij de controles samenwerkte met de politie en het OM. Voor andere overtredingen werden ruim zevenhonderd bekeuringen uitgeschreven. Een derde deel daarvan ging naar bestuurders die met hun telefoon in hun hand zaten. Zij kregen een prent van 249 euro, inclusief administratiekosten.

De politie controleerde ook op het naleven van de verkeersregels in het algemeen, de belading van vrachtauto's en de regels voor rij- en rusttijden in het goederenvervoer. De controles gebeurden vanuit herkenbare politievoertuigen, maar ook vanuit burgerauto's, op motoren en vanuit een touringcar. Vandaaruit konden ook vrachtwagenchauffeurs worden betrapt op het 'spelen' met hun telefoon. Rijkswaterstaat noemt de controles 'zeer effectief'.

Lange files

Aanleiding voor de verscherpte controles vormden de ongevalscijfers op de A15 tussen Hoogvliet en het Vaanplein. Die waren 25 procent hoger dan gemiddeld op snelwegen. Die ongevallen veroorzaken letsel, materiële schade en lange files, stelt Rijkswaterstaat . Volgens de dienst verbetert ook de doorstroming door het afnemende aantal ongevallen. De politie blijft steekproefsgewijs controleren.