Volledig scherm
© RV

Dít is de vlag voor elk dorp op eiland

Bij de twee gemeentehuizen in Maasdam en Oud-Beijerland komt de vlag van de gemeente Hoeksche Waard te hangen. Dat zegt een woordvoerster van de gemeente. Een officieel moment wordt daar niet van gemaakt omdat de creatie al in een openbare raadsvergadering is gepresenteerd.

De vlag is een samenstelling van de gemeentewapens van het vroegere Strijen, Oud-Beijerland, Korendijk, Cromstrijen en Binnenmaas. De rode kruizen op een geel vlak komen overeen met het vorig jaar gepresenteerde wapen van de gemeente Hoeksche Waard. De kruizen kwamen eerder ook voor in de wapens van Strijen, Cromstrijen en Korendijk. De golvende tussenbalk, die we al zagen in de wapens van Piershil, Cromstrijen, Korendijk en Binnenmaas, is eveneens gehandhaafd. De rand groen, die we ook al kenden van Binnenmaas, is ook gebleven.

Ruiten

Wat opvalt aan de vlag is dat de Beierse ruit prominent aanwezig is. Dat merkte ook toenmalig burgemeester Govert Veldhuijzen op tijdens de raadsvergadering bij de vaststelling van de vlag, zo zien we in de beelden. ,,Het college stelt voor de vlag vast te stellen met de vele Beierse ruiten'', sprak hij.

Diezelfde ruit nam in het wapen van de Hoeksche Waard nog 'slechts' de helft van het schildblad in, maar in de vlag bijna twee derde. ,,Dat is een keuze in de ontwerpen geweest door de Hoge Raad van Adel", laat een gemeentewoordvoerder weten.