Het is niet de bedoeling om als een nieuwjaarsduik snel het water in te rennen, maar juist rustig het water in te lopen en dan te 'dippen'.
Volledig scherm
PREMIUM
Het is niet de bedoeling om als een nieuwjaarsduik snel het water in te rennen, maar juist rustig het water in te lopen en dan te 'dippen'. © Jeffrey Groeneweg

Deze waaghalzen kunnen na dip in ijskoude water ‘de hele wereld aan’

Noem het in vredesnaam geen ‘prestatie’ of ‘overwinning’. Dat associeert erg met een wedstrijd en daar is het wekelijks uitdijende clubje mensen dat zich op zondagochtend in de Binnenmaas dompelt niet mee bezig. Het gaat het gezelschap veel meer om zaken als beter bestand zijn tegen stress en het oppeppen van het zelfvertrouwen.

 1. Moe, depressief, niet lekker? Duik in het ijskoude water
  Play
  PREMIUM
  Video

  Moe, depressief, niet lekker? Duik in het ijskoude water

  IJszwemmen of winterzwemmen, je hoort het steeds vaker. Ook in Brabant wordt flink gezwommen in de winter. Bijvoorbeeld in de IJzeren Man in Eindhoven, Berkendonk in Helmond, de Oosterplas in Den Bosch en de Galderse Meren in Breda. Het zwemmen is zo populair dat veel ijszwemclubs vol zitten. Soms willen er wel veertig mensen meedoen aan een duik in het koude water. Dan wordt het moeilijk om je aan de coronaregels te kunnen houden. Dus wordt er ook veel gezwommen in nieuwe, kleinere clubs. Of alleen. Wat bezielt mensen om in de winter het ijskoude water in te duiken?