Cock de Graaf met zijn zus Carry in een Frans restaurant.
Volledig scherm
PREMIUM
Cock de Graaf met zijn zus Carry in een Frans restaurant. © AD

Deze oud-CDA’er van 75 jaar windt zich vanuit Frankrijk enorm op over de Nederlandse politiek

Jarenlang was hij een bestuurlijk boegbeeld van het CDA in Puttershoek en later van het CDA in de gemeente Binnenmaas. Net 75 jaar is-ie nu, en geestelijk nog zo scherp als een mes en spraakwater stroomt als een waterval uit zijn mond. Al meer dan tien jaar woont hij in Frankrijk, maar geen stokbrood, Paturain en Le Figaro elke dag voor hem bij het ontbijt. Nee, Cock de Graaf volgt het Nederlands nieuws via het AD en de NRC nog altijd op de voet.       

 1. ‘Oliebollenvrouwtje’ Stien is al veertig jaar begrip in Oud-Beijerland: ‘Ik kan het praatje pot niet missen’
  PREMIUM

  ‘Oliebol­len­vrouw­tje’ Stien is al veertig jaar begrip in Oud-Beijerland: ‘Ik kan het praatje pot niet missen’

  Op een ets met een winters sneeuwtafereel van Anton Pieck zou zij de dorpsomroeper zijn die met een belangstellend oor luistert en met gedempte stem vertelt. De laatste drie maanden van het jaar is Christina de Poorter in het winkelcentrum van Oud-Beijerland al veertig jaar lang een bekende verschijning. Voor de een is zij ‘Stien’ en een geïnteresseerde kennis, voor de ander is zij ‘het oliebollenvrouwtje’.
 1. Adriaan van der Wulp SGP’er in hart en nieren: ‘Hoeksche Waard behoort tot de Biblebelt, en dat is geen schande’
  PREMIUM

  Adriaan van der Wulp SGP’er in hart en nieren: ‘Hoeksche Waard behoort tot de Biblebelt, en dat is geen schande’

  De Bijbel staat bij hem niet te verstoffen in de boekenkast. Een kapotte rug en hier en daar een ezelsoor verraadt dat het Woord Gods in huize Van der Wulp een Levende Letter is. Twintig jaar is de heer des huizes Adriaan inmiddels actief in de politiek voor de SGP. Jaren werden opgeslokt door de tijd, maar hij blééf standvastig, in het geloof, én in zijn politieke overtuiging. Ook de komende gemeenteraadsverkiezingen in 2022 is hij weer lijsttrekker.
 2. De 21-jarige Harm liep met zijn geweer in de aanslag in Nederlands-Nieuw-Guinea: ‘Ik heb niks fout gedaan’
  PREMIUM

  De 21-jarige Harm liep met zijn geweer in de aanslag in Nederlands-Nieuw-Gui­nea: ‘Ik heb niks fout gedaan’

  Daar stond hij dan, Harm (‘Harry’) Monen net 21 jaar, eind maart 1962 in de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn. De Oud-Beijerlandse marinier had zojuist te horen gekregen dat zijn compagnie in Nederlands-Nieuw-Guinea zou worden ingezet. Ingezet bij gevechtshandelingen tegen Indonesië, de voormalige Nederlandse kolonie die ook ‘de Vogelkop’ en het Nieuw-Guinese achterland voor zich opeiste.