De achternaam zit ook in ons dna.
Volledig scherm
De achternaam zit ook in ons dna. © Thinkstock/AD Beeldbewerking

Deze achternamen zijn typisch voor de Hoeksche Waard

Ons dnaWat kenmerkt de Hoeksche Waard en zijn inwoners? Om die vraag te beantwoorden, neemt deze krant wekelijks iets typisch Hoeksche Waards onder de loep in de rubriek 'Ons dna'. In deze aflevering voor- en achternamen.

Konijnendijk, Naaktgeboren, Hoogwerf: het zijn van die achternamen die meteen je afkomst verraden. Horen mensen dat je zo heet, dan hoef je vaak al niet meer uit te leggen dat je uit de Hoeksche Waard komt. Die link wordt vanzelf gelegd, omdat het familienamen zijn die in onze gemeente sterk vertegenwoordigd zijn. Ook Kranendonk en Kruithof komen vooral hier voor.

Een van de oudste lokale achternamen is Spruit. In Strijen gaat die naam terug tot de 15de eeuw. Later kreeg in dit dorp ook het geslacht Ketting veel wortels. Een stokoude Klaaswaalse naam is Meeldijk, terwijl in Westmaas de namen Geervliet en Luchtenburg een lange geschiedenis kennen. En in Numansdorp is Boender de oudste familienaam.

Plaatsnamen

Niet zelden zijn namen veranderd. Zo werd een Blaak boer op de Torenstee in Numansdorp, waarna zijn kinderen Torenboer werden genoemd. Ook zijn er achternamen die we kennen van plaatsen of plekken. Heet je Reedijk, dan ben je er eentje van het geslacht uit het gelijknamige buurtschap. En Bastiaan Ariens van der Eijk in Goudswaard woonde bij een eik.

In de Hoeksche Waardse genealogie duiken voornamen op die we nu niet of nauwelijks kennen. Neem Oelbert. Deze oorspronkelijk uit Hoogvliet stammende naam komt hier nog wel voor in de familie Weeda. Of neem een voornaam als Andibarelle, die nakomelingen met de naam Borel voortbracht. En een vroeger veelgebruikte naam als Corstiaan betekende hetzelfde als Christiaan.

  1. Feestje in coronatijd: klinkerrap en kazoo bij jubileum De Klinker

    Feestje in coronatijd: klinkerrap en kazoo bij jubileum De Klinker

    Improviseren is een belangrijk begrip in deze ongewisse tijd die de coronacrisis veroorzaakt heeft. Ook de Oud-Beijerlandse basisschool De Klinker moest afgelopen weken flink schakelen om het onderwijs doorgang te laten vinden en dat lukte. Ook ilde directeur Martin Dekker met zijn team het jubileum - de aan de Polderlaan gesitueerde school bestaat 12,5 jaar - ook in een periode dat onderling contact vooral via computers en telefoons gaat, niet ongemerkt voorbij laten gaan.