Volledig scherm
PREMIUM
Jesse in't Veld in de machinekamer van de molen. © Qphoto

De Lelie wil Molenprijs winnen om molen te kunnen restaureren

Korenmolen De Lelie in Puttershoek is een van de drie molens die meedingen naar de Molenprijs 2019. De Lelie neemt het op tegen molens uit Rotterdam-Kralingen en Beesd. De molen met de meeste e-mailstemmen wint 75.000 euro. ,,Dat bedrag is hard nodig om de restauratie van het molenhuis te voltooien’’, zegt voorzitter Jan Booden van de Stichting Molens Hoeksche Waard.

Volledig scherm
Jan Booden, voorzitter van de Stichting Molens Hoeksche Waard. © Privéfoto

Achter en onder de molen zitten nog de kelder en de machinekamer van de vroegere stoommachine, waarmee de molen vroeger op windstille dagen werd aangedreven. Beide ruimtes verkeren in slechte staat en moeten dringend worden opgeknapt. Dat kost 93.000 euro. Met de winst van de Molenprijs zou het grootste deel van de kosten zijn gedekt.

Toen windmolens overbodig werden, verdween de stoommachine en raakten de kelder onder de molen en het molenhuis uit 1902 in verval. Enkele jaren geleden begon molenaar Jesse in ’t Veld met de restauratie. ,,Het puin in de oude kelder heb ik inmiddels opgeruimd, maar het geld voor verder herstel ontbreekt nog.’’