Wethouder Joanne Blaak.
Volledig scherm
Wethouder Joanne Blaak. © Jeffrey Groeneweg/Qphoto

Coronaprikbus komt naar de Hoeksche Waard

De coronaprikbus van de GGD ‘rijdt’ vanaf maandag 20 september door de Hoeksche Waard. Nu de grootschalige priklocaties meer en meer worden afgebouwd, gaat de vaccinatiecampagne met de coronaprikbus een nieuwe fase in.

 1. De 21-jarige Harm liep met zijn geweer in de aanslag in Nederlands-Nieuw-Guinea: ‘Ik heb niks fout gedaan’
  PREMIUM

  De 21-jarige Harm liep met zijn geweer in de aanslag in Nederlands-Nieuw-Gui­nea: ‘Ik heb niks fout gedaan’

  Daar stond hij dan, Harm (‘Harry’) Monen net 21 jaar, eind maart 1962 in de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn. De Oud-Beijerlandse marinier had zojuist te horen gekregen dat zijn compagnie in Nederlands-Nieuw-Guinea zou worden ingezet. Ingezet bij gevechtshandelingen tegen Indonesië, de voormalige Nederlandse kolonie die ook ‘de Vogelkop’ en het Nieuw-Guinese achterland voor zich opeiste.
 2. Jelle Jan (91) diende als broekie in Nederlands-Indië: ‘Denk erom: de laatste kogel is voor jezelf’
  PREMIUM

  Jelle Jan (91) diende als broekie in Nederlands-In­dië: ‘Denk erom: de laatste kogel is voor jezelf’

  In zijn knusse huisje aan de Blaaksedijk zijn Friesland én Nederlands-Indië nooit ver weg. De boekenkast barst bijna uit zijn voegen met historische werken over het koloniale verleden van Nederland en het bloedige einde in ‘de Oost’. Jelle Jan Wieringa (91) is één van de weinige nog levende ooggetuigen die ‘voor zijn nummer op moest’ en op Sumatra en Java vocht. ,,In het begin had ik er nachtmerries van.’