De demontage van het clubhuis is begonnen. In het derde kwartaal van 2020 moet de collectie van Museum Hoeksche Waard hier worden opgeslagen.
Volledig scherm
De demontage van het clubhuis is begonnen. In het derde kwartaal van 2020 moet de collectie van Museum Hoeksche Waard hier worden opgeslagen. © Qphoto

Clubhuis ijsclub afgebroken voor bouw kunstdepot museum Hoeksche Waard

Museum Hoeksche Waard krijgt een eigen depot. Daarvoor ging gisteren wel het clubhuis van IJsclub Heinenoord tegen de vlakte. Ook de wilgen naast het clubgebouw van de schaatsers worden gesnoeid om ruimte te maken.

,,We gaan er nu serieus werk van maken en proberen de locatie vóór 1 december bouwrijp te krijgen'', vertelt bestuursvoorzitter Dick Hitzert van het museum. ,,Zo wordt binnenkort ook de grond verschoven die we graag droog willen houden, omdat de ijsclub het stuk onder water gaat zetten.''

Met potentiële aannemers wordt gekeken wanneer de eerste palen de grond in kunnen. ,,Daar maken we natuurlijk wel een officieel momentje van'', zegt Hitzert. De bedoeling is dat de fundering met platen erop in elk geval zo snel mogelijk ligt. Ook de wanden moeten snel staan. Afhankelijk van hoe de wintermaanden verlopen, hoopt het museum in het derde kwartaal van 2020 de collectie te verhuizen naar de nieuwe opslag.

Quote

De eerste palen in de grond? Daar maken we natuurlijk wel een officieel momentje van

Dick Hitzert

Opgelucht

Voor het museum is het een grote opluchting dat de werkzaamheden nu echt begonnen zijn. Vorig jaar werd de subsidieaanvraag nog afgewezen, maar dankzij hulp van enkele sponsors en de gemeente is de financiering nu zeker. Het museum blijft wel zelf verantwoordelijk voor het grootste deel van de kosten. 

,,We wilden heel graag een depot, want veel museumstukken zijn opgeslagen in gehuurde gebouwen in onder meer Oud-Beijerland en Puttershoek. Bij tentoonstellingen moeten we die dan weer verplaatsen'', vertelt Henk van Hal van het museum. Bovendien moet het nieuwe depot ervoor zorgen dat de stukken in een goede conditie blijven door de juiste temperatuur en luchtvochtigheid. Anders bestaat de kans dat de stukken op den duur gaan schimmelen, rotten of roesten.

Quote

We wilden heel graag een depot, want veel museumstuk­ken zijn opgeslagen in gehuurde gebouwen

Henk van Hal

Volgens Hitzert gaat het in totaal om zo'n 40.000 tot 45.000 stukken die zij in de collectie hebben, variërend van kleine autootjes tot complete landbouwvoertuigen uit de Hoeksche Waard. Het is dan ook niet gek dat de nieuwe opslag zo'n 500 vierkante meter wordt.

IJsclub

Het clubhuis van de ijsclub, dat voor de bouw van het depot is gesloopt, krijgt uiteraard een plek in het nieuwe gebouw. ,,We krijgen een ruimte van 78 vierkante meter. Dat is groter dan wat we hadden'', zegt voorzitter Jacob Bos van de ijsclub tevreden. Het clubhuis krijgt een eigen bar, keuken en een zithoek. Ook komt er een inpandig magazijn en vaste toiletten.

Quote

We krijgen een ruimte van 78 vierkante meter. Dat is groter dan wat we hadden

Jacob Bos

Maar het grootste probleem voor de ijsclub blijven de financiën. ,,We moeten de inrichting zelf betalen'', aldus Bos. ,,Gelukkig hebben we onder onze leden een gepensioneerde timmerman en andere mensen die heel handig zijn. Zij kunnen hierbij helpen. Ik weet zeker dat het ons lukt'', zegt de voorzitter optimistisch.