Volledig scherm
Burgemeester Govert Veldhuijzen © Gemeente Hoeksche Waard

Burgemeester Hoeksche Waard legt functie neer vanwege zieke echtgenote

De gemeente Hoeksche Waard moet opnieuw op zoek naar een waarnemend burgemeester. Govert Veldhuijzen, de huidige waarnemer, heeft vanavond aan het begin van de gemeenteraadsvergadering laten weten zijn functie te moeten neerleggen. Ook zijn voorganger Peter van der Velden kon maar enkele maanden blijven.

Veldhuijzen haakt af, omdat zijn echtgenote ernstig ziek is. Dat openbaarde zich van de zomer. Om zo goed mogelijk voor zijn vrouw te zorgen legt hij zijn taken als burgemeester neer. “Ik betreur het dat ik mijn werk niet kan afmaken tot er een kroonbenoemde burgemeester is. Een ontzettend moeilijke beslissing. Maar mijn thuissituatie vraagt nu alle aandacht”, aldus Veldhuijzen tegen de gemeenteraad. Hij blijft nog tot woensdag 18 december.

Dokter

Eerder, in maart al, moest Peter van der Velden de Hoeksche politiek laten weten dat hij niet kon aanblijven. Hij stopte zijn werkzaamheden na amper drie maanden op advies van de dokter. Van der Velden was de eerste (waarnemend) burgemeester van de Hoeksche Waard, dat sinds 1 januari als zelfstandige gemeente bestaat.

Omdat de eerste, door de Kroon benoemde burgemeester van het eiland pas eind maart van 2020 wordt verwacht, zal de commissaris van de koning op zoek gaan naar een derde waarnemer in successie.