Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

'Bouw meer woningen voor ouderen en starters in de Hoeksche Waard'

In de Hoeksche Waard moeten zo snel mogelijk meer woningen voor jongeren en ouderen worden gebouwd. Die boodschap verkondigde wethouder Piet van Leenen gisteren bij de eerste woontop van de gemeente Hoeksche Waard. ,,De urgentie moet nu duidelijk worden.''

Zorg dat de Hoeksche Waard vitaal blijft, in ontwikkeling, maar wel met behoud van een open landschap. Dat gaf wethouder Van Leenen gisteren ook mee in het dorpshuis Streona in Strijen.

Ook zorginstellingen moeten bij de nieuwe woningbouwplannen betrokken worden, vindt de woonwethouder. Bij de woontop waren, afgezien van politici en projectontwikkelaars, daarom ook partijen uit de zorg aanwezig.

Levensloopbestendig

Zorgwethouder Joanne Blaak benadrukte dat woningen levensloopbestendig gemaakt moeten worden, zodat mensen langer in hun huis kunnen blijven. Ze sprak haar zorgen in heldere taal uit: ,,Bijna de helft van de woningen in de Hoeksche Waard is niet levensloopbestendig. Dat is een enorme opgave.''

Quote

Bijna de helft van de woningen in de Hoeksche Waard is niet levensloop­be­sten­dig

Joanne Blaak

De bevolking van de Hoeksche Waard vergrijst tamelijk snel. Naar verwachting verdubbelt de komende twintig jaar het aantal 75-plussers en verdriedubbelt het aantal 80-plussers op het eiland.

Blaak: ,,Een deel van de ouderen wil ook blijven waar ze zitten. Die zeggen: 'Ik wil hier nooit meer weg'. Een ander deel van de ouderen wil graag naar een ander type woning, zoals een appartement. Zij willen de arts, de apotheek en de supermarkt dichtbij hun huis hebben.''

Jongerren

Ook jongeren kregen de kans om mee te denken en kwamen aan het woord. Zij lieten een filmpje zien, waaruit blijkt dat jongeren geen kans maken om hun eerste huis te kopen in de Hoeksche Waard. ,,Er is hier bijna geen aanbod voor starters. De meeste koopwoningen zijn te duur'', zo sprak de 21-jarige Matthijs van Neijhof.

Quote

Er is hier bijna geen aanbod voor starters. De meeste koopwonin­gen zijn te duur

Matthijs van Neijhof

Van Leenen omarmt de bijdrage van de jongeren en stelt dat het hard nodig is meer jonge gezinnen in de Hoeksche Waard te krijgen. ,,Deze groep draagt bij aan het in stand houden van voorzieningen, vormt een groot deel van de beroepsbevolking.'' De gemeente is daar al mee bezig, zegt Van Leenen. Jongeren tot 35 jaar die in de Hoeksche Waard willen wonen, krijgen een vragenlijst over de eisen die ze aan een woning stellen.