Volledig scherm
Het oude gemeentewapen van Oud-Beijerland in een gevelsteen boven de deur van het Oude Raadhuis. © Jasper van Everdingen

BMW en Bayern München maken deel uit van de 'Beijerlandse ruit'

Wat kenmerkt de Hoeksche Waard en zijn inwoners? Is het Kees Verkerk? Het Bosmanmolentje? Of het NK Sprietlopen? Om die vraag te beantwoorden, neemt deze krant wekelijks iets typisch Hoeksche Waards onder de loep in de nieuwe rubriek 'Ons dna'.

Wat hebben Oud-, Nieuw- en Zuid-Beijerland gemeen met BMW en Bayern München? In de logo's van het automerk en de voetbalclub komt dezelfde blauw-witte ruit voor als in de voormalige wapens van de drie Beijerlandse dorpen. En dat is geen toeval. Dat zit zo: in 1557 liet graaf Lamoraal van Egmont een gebied inpolderen waarin we nu Oud-, Nieuw- en Zuid-Beijerland vinden. De nieuwe dijken kennen we tegenwoordig als Oostdijk, Molendijk, Zinkweg, Vuurbaken en Beijerlandsedijk. Het omdijkte land noemde hij naar zijn vrouw Sabina van Beieren: de Beijerlandse polder.

Ook het in 1559 gestichte Beijerland kreeg haar naam. Dat herhaalde zich toen iets verderop een nieuw dorp ontstond. Om toch onderscheid te maken, gingen de dorpen in 1582 verder als Oud- en Nieuw-Beijerland. En toen in 1631 in zuidelijke richting nóg een nieuw dorp werd gesticht? Precies, dat werd Zuid-Beijerland.

Logo's 

Naast haar achternaam zou ook het familiewapen van Sabina van Beieren voor altijd in de historie van de drie dorpen verankerd zijn. Met daarop dezelfde blauw-witte ruiten die we kennen van de logo's van Bayern en BMW. Van Beieren is immers geboren in Simmern, een Duits dorp dat tot het vorstendom Beieren behoorde. München is de hoofdstad van de deelstaat Beieren. Hetzelfde gebied in Zuid-Duitsland waar ook BMW (Beierse Motorfabrieken) vandaan komt. En zo zie je de blauw-witte ruit van het automerk terug in een gevelsteen boven de deur van het Oude Raadhuis. Daarop prijkt het voormalige wapen van Oud-Beijerland.

Dat dorp combineerde de wapens van Egmont en Beieren. 'Nieuw-Beijerland' was identiek aan Beieren. En Zuid-Beijerland had gouden in plaats van witte ruiten plus een leeuw aan weerszijden. Nadat 'Zuid' en 'Nieuw' opgingen in Korendijk (1984), werd de blauw-witte ruit opgenomen in het schildhoofd van de nieuwe gemeente.