De blikvanger in Mijnsheerenland.
Volledig scherm
De blikvanger in Mijnsheerenland. © Merijn van den Hoogenhoff/Twitter

Bewoners zetten zelf blikvanger in de berm

Op de hoek van de Boomgaardstraat en de Brabersweg in Mijnsheerenland staat sinds kort een blikvanger, een soort vangnet waarin fietsers hun afval kunnen gooien. Het is een initiatief van de bewoners, stelt Merijn van den Hoogenhoff van Hoekschewaards Landschap op sociale media. 

Volgens hem is de blikvanger uniek in de Hoeksche Waard omdat het de enige is die door de omwonenden zelf wordt geleegd en wordt onderhouden.

Scholieren

Quote

Lege flesjes ernaast is nog altijd beter dan rotzooi over de hele wegberm

Merijn van den Hoogenhoff

Het vele zwerfvuil in de berm is de bewoners van de polderstraten al langere tijd een doorn in het oog. De route wordt vooral gebruikt door middelbare scholieren die in Oud-Beijerland naar school gaan. Onderweg eten en drinken ze, maar het afval belandt regelmatig langs de kant van de weg. 

De blikvanger moet er voor zorgen dat de fietsers hun afval wél op een centrale plaats inzamelen. Zelfs wanneer de lege flesjes drinken naast de vanger worden gegooid is het al beter dan de huidige situatie, legt Van den Hoogenhoff uit. ,,Dat is nog altijd beter dan rotzooi over de hele wegberm’’, stelt hij op zijn Twitter-account.

Zwerfafval is al langer een probleem in de Hoeksche Waard. Behalve natuurgebieden liggen ook schoolroutes vaak ‘bezaaid’ met afval.