Het ongeluk bij Blaaksedijk.
Volledig scherm
Het ongeluk bij Blaaksedijk. © QPhoto

Bewoners starten petitie voor autoluwe weg na dodelijk ongeluk Blaaksedijk

Bewoners van de Blaaksedijk in Mijnsheerenland zijn vandaag een petitie gestart waarin zij meer veiligheid willen voor fietsers en andere weggebruikers. Ze eisen na een dodelijk ongeval dat de weg autoluw wordt gemaakt. De petitie is al honderden keren ondertekend.

‘Wij zijn het zat dat het verkeer op de Blaaksedijk als sluiproute wordt gebruikt, men te hard rijdt, zich asociaal gedraagt naar de bewoners en je van je sokken gereden wordt als je een hond uitlaat’, schrijft initiatiefneemster Jacqueline Bos bij de petitie.

Omwonenden zeggen dat ze al jaren bezig zijn om de onveilige situaties op de dijk onder de aandacht te brengen. Tot op heden is er aldus de buurt nog niets veranderd. Afgelopen week ging het helemaal mis toen brugklasser Bram (12) uit Puttershoek op weg was naar het Dalton Lyceum in Barendrecht. Hij werd aangereden en overleed afgelopen vrijdag aan zijn verwondingen.

Volgens de bewoners wijst de gemeente steeds naar de provincie terwijl de veiligheid van de dijk volgens hen wel onder de verantwoordelijkheid van de gemeente valt. Drie jaar geleden werd ook al actie gevoerd voor veiligere omstandigheden voor de vele scholieren die over deze weg naar school fietsen.

Een gedeelte van de Blaaksedijk.
Volledig scherm
Een gedeelte van de Blaaksedijk. © Google Maps

Levensgevaarlijk

Ook op Facebook gonst het van de reacties over de gevaarlijke weg. Zo schrijft de Oud-Beijerlandse Arjen dat hij regelmatig in de zomer over de dijk fietst en het levensgevaarlijk is met alle bussen, vrachtwagens en trekkers. Ook in de ochtend- en avondspits maakt sluipverkeer veel gebruik van de weg vanwege de drukte op de N217.

De straatverlichting op de weg is ook een punt van discussie. Deze zou namelijk vaak uit staan en op een gedeelte van de dijk helemaal afwezig zijn. Dat maakt de situatie in de wintermaanden er niet veiliger op. Bewoners die de verkeersonveiligheid zat zijn op de dijk, worden via Facebook opgeroepen om 22 januari om 19.00 uur naar een bijeenkomst in Den Driesprong in Heinenoord te komen.

Tekst gaat door onder de foto.

De afgelopen jaren vonden er diverse ongelukken plaats op de Blaaksedijk. Zo reed in 2016 een automobilist tegen een boom en botste een scooterrijder op een voetganger. In 2015 kwamen een auto en bus met elkaar in botsing en in 2014 werd een 84-jarige fietser aangereden. De politie hield ook regelmatig snelheidscontroles die elke keer goed waren voor een serie bekeuringen.