Bethinda: ,,Mijn vader heeft me alles geleerd."
Volledig scherm
Bethinda: ,,Mijn vader heeft me alles geleerd." © In de buurt

'Als je de vernis van een 17de-eeuws schilderij haalt, ruik je die eeuw'

Met een restaurateur als vader groeide Bethinda op tussen de oude kunstwerken. ,,Saai dat ik dat toen vond!"

Ze vertelt het in haar werkplaats van 't Nieuwe Schuurtje in Klaaswaal. Want uiteindelijk ging ze wel bij haar vader in de leer en restaureerde ze samen met hem kunstwerken. Van Chabot tot Van Gogh.

Nu is het restaureren en schoonmaken van schilderijen nog maar een klein deel van haar werk en richt ze zich vooral op lijsten maken. ,,Een lijst en schilderij horen bij elkaar. Het is als een goed huwelijk."

Bijzonder

Ook al vond ze het saai, als kind zat ze graag in het atelier van haar vader. ,,De sfeer, geur van de verf en vernis, de schoonmaakmiddelen, dat was wel iets bijzonders. Ik probeerde de schilderijen die hij kreeg altijd na te tekenen."

Na de mavo besloot ze haar vader achterna te gaan. Dat 'saaie' werk bleek ontzettend leuk en dankbaar te zijn, vertelt ze. ,,Als je de vernis van een 17de-eeuws schilderij afhaalt, ruík je echt de 17de eeuw. De vernis heeft dat allemaal opgesloten. Het is gewoon spannend werk."

Leermeester

Bethinda kan zich geen betere leermeester dan haar vader voorstellen. ,,Hij heeft me alles geleerd. Ik vraag hem soms nog om advies, ook al is hij met pensioen. Dit is werk waar je geduldig voor moet zijn en dat ben ik niet van nature. Maar je werkt met agressieve middelen, dus je moet aanvoelen tot hoever je kunt gaan."

Drie jaar geleden hoorde ze over een lijstenmaker in Klaaswaal die een opvolger zocht. ,,Kom een keer meedraaien, zei hij." Waarop de lijstenmakerij naar de Oud-Cromstrijensedijk Westzijde verhuisde. Nu heet het lijstenmakerij 't Nieuwe Schuurtje.

Meer weten? Ook op onze website AD.nl/hoeksche-waard 'in de buurt' valt over Bethinda te lezen.

  1. Bijzonder: Arjan (57) herdenkt overleden broer en rijdt de Alpe d’HuZes op zijn bakfiets...in een schuur
    PREMIUM
    video

    Bijzonder: Arjan (57) herdenkt overleden broer en rijdt de Alpe d’HuZes op zijn bakfiets...in een schuur

    Sinds de dood van zijn broer Ad (46) is Arjan Leeuwenburgh uit Blaaksedijk verslaafd. Aan zijn racefiets wel te verstaan. Zeven keer op rij deed hij mee aan Alpe d‘HuZes, hét fietsevenement op de Franse Alpentop tegen de slopende ziekte kanker die zijn broertje fataal werd. Door corona gaat zijn jaarlijkse ‘uitlaatklep’, die donderdag verreden zou worden, echter niet door. Tóch bedwingt hij ook dit jaar de Alpenreus: in een boerenschuur op een bakfiets.