Volledig scherm
Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. © Rinie Boon

Albert Schweitzer ziekenhuis houdt hand stevig op de knip

Het rendement van het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASz) in Dordrecht is nog steeds te laag. Ook de komende jaren zal er fors bezuinigd moeten worden.

De raad van bestuur stelde vorig jaar dat zonder ingrijpen het ziekenhuis aan het einde van 2019 in de min zou komen. En dus moest er 7 miljoen euro worden bespaard om quitte te spelen. Dat gaat ruimschoots lukken, zegt bestuursvoorzitter Peter van der Meer nu. Prijsafspraken met zorgverzekeraars leverden miljoenen extra op. Bij de ondersteunende diensten werden 35 voltijdbanen geschrapt. En een strikter inkoopbeleid zorgde voor een kostenbesparing.

Maar het is nog niet genoeg. Het ziekenhuis houdt aan het einde van 2019 zo'n 5 miljoen euro 'over', maar dat is inclusief de opbrengst uit de verkoop van de locatie Sliedrecht. Zelfs met die financiële 'meevaller' is het rendement (1,5 procent van de omzet) nog te laag.

Winstmarge

Quote

Het blijft nog even spannend

De banken verlangen een winstmarge van 2 procent. Het eigen vermogen moet omhoog. De banken hebben een investeringslimiet gesteld van 15 miljoen euro, totdat de 2 procent is behaald. Dit betekent dat het geld wordt besteed aan wat volgens het ziekenhuis strikt noodzakelijk is, zoals het vervangen van de noodstroomvoorziening van het Albert Schweitzer.

Het ziekenhuis zet de bezuinigingsplannen voor 2020 en 2021 daarom onverminderd door. Een van de maatregelen betreft de locatie Zwijndrecht waar in de toekomst mogelijk alleen nog dagbehandelingen gedaan. Voor een langere opname zouden patiënten naar Dordrecht moeten. Ook kondigde het ziekenhuis onlangs een proef aan, waarbij patiënten in sommige gevallen worden vervoerd met een ligtaxi in plaats van met een (dure) ambulance.

Vorige week voerde het ziekenhuispersoneel actie. Inzet is onder meer een loonsverhoging van 5 procent. Zo'n stijging zou het ziekenhuis ook weer miljoenen extra per jaar kosten. ,,Het blijft nog even spannend'', aldus Van der Meer.