Wethouder Huibert Steen legde vorig jaar in Numansdorp zonnepanelen op een bedrijfsdak. In Numansdorp is net als in Oud-Beijerland een postcoderoos actief.
Volledig scherm
Wethouder Huibert Steen legde vorig jaar in Numansdorp zonnepanelen op een bedrijfsdak. In Numansdorp is net als in Oud-Beijerland een postcoderoos actief. © Qphoto

35 Oud-Beijerlandse huiseigenaren profiteren van ‘andermans’ zonnedak

De 276 zonnepanelen op daken aan het Oud-Beijerlandse Vierwiekenplein gaan vanaf deze week stroom leveren voor 35 huiseigenaren in de nabije omgeving. Daarmee is Oud-Beijerland het eerste dorp in de Hoeksche Waard dat met succes een ‘postcoderoosproject’ heeft afgerond.

In dat project van Hoeksche Waard Duurzaam worden op daken in een bepaald postcodegebied zonnepanelen geplaatst. Bewoners van de direct aangrenzende postcodes kunnen intekenen op de energie die dat oplevert wanneer zij zelf geen middelen of ruimte hebben om panelen op hun eigen dak te plaatsen.

Vanwege het in een keer plaatsen van een groot aantal zonnepanelen vallen de installatiekosten lager uit waardoor gebruikers ervan sneller ‘uit de kosten’ zijn. Ook zijn de beheer- en onderhoudskosten niet voor de rekening van de gebruiker, die wél de voordelen op zijn energierekening ziet.

Energietransitie

HoekscheWaardDuurzaam zet zich in voor projecten die de noodzakelijke energietransitie versnellen. Deze coöperatie houdt zich daarom in de gemeente Hoeksche Waard bezig met de plaatsing van zonnepanelen en laadpalen voor auto’s. Die activiteiten zijn gericht op de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie.