Primoz Roglic, links ploegmaat Jos van Emden.
Volledig scherm
PREMIUM
Primoz Roglic, links ploegmaat Jos van Emden. © AFP

Roglic op jacht naar kostbare seconden

Primoz Roglic heeft nog zes etappes om de roze trui te pakken. Hoe kan hij 47 tellen goedmaken in de zware slotweek?

Door Daan Hakkenberg

Onder een afdakje naast het hotel rijdt Primoz Roglic al een uur op de hometrainer, want het geplande koffierondje met zijn ploegmaten is letterlijk in het water gevallen. Onophoudelijke regen houdt de Giro-renners binnen op de rustdag. Maar weer of geen weer: vandaag moeten ze vanuit de start in Lovere gelijk naar de bijna 1.300 meter hoge Presolana-pas. Voor de eerste van vier bergritten in - zoals gebruikelijk - een loodzware laatste Giro-week.

De Gavia mag geschrapt zijn vanwege metershoge sneeuw en lawinegevaar, Roglic bestempelt de zestiende etappe op voorhand als één van de meest belangrijke die komen gaat. Vanwege de Mortirolo, de bijna 13 kilometer lange klim met stijgingspercentages tot bijna 20 procent. Roglic: ,,Ook mét de Gavia zou in deze rit de beslissing op de Mortirolo vallen. Ik heb ‘m verkend, het wordt vechten voor iedereen.’'

  1. Giro-baas sneert naar organisatie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    Giro-baas sneert naar organisa­tie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    De Tourstart staat nu gepland op 29 augustus. Daarna staan nog het WK, de Giro, de Vuelta en de belangrijkste klassiekers op het programma. Dat wringt. Giro-baas Mauro Vegni gaat ervan uit dat de Giro van 3 tot en met 25 oktober wordt verreden. ,,De Fransen verklaarden zelfs openlijk om de Giro van vier naar drie weekends in te korten, om zo meer ruimte op de kalender te krijgen. We moeten onze koers verdedigen.”