Tom Dumoulin als winnaar van de Giro in 207
Volledig scherm
Tom Dumoulin als winnaar van de Giro in 207 © ANP

Giro-baas sneert naar organisatie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

De Tourstart staat nu gepland op 29 augustus. Daarna staan nog het WK, de Giro, de Vuelta en de belangrijkste klassiekers op het programma. Dat wringt. Giro-baas Mauro Vegni gaat ervan uit dat de Giro van 3 tot en met 25 oktober wordt verreden. ,,De Fransen verklaarden zelfs openlijk om de Giro van vier naar drie weekends in te korten, om zo meer ruimte op de kalender te krijgen. We moeten onze koers verdedigen.”

De coronacrisis gooit de wielerkalender helemaal overhoop. De Giro stond normaal gesproken van 9 tot 31 mei op de agenda. De organisatie van de Giro hoopt nu dat hun koers in oktober verreden kan worden. maar er circuleren ook scenario's dat de grote ronde in Italië moet worden ingekort om alle belangrijke koersen een plek te geven.

Giro-directeur Mauro Vegni van organisator RCS Sport wil daar niets van weten en deelt een prik uit aan Tour- en Vuelta-organisator ASO. ,,De voorbije twee maanden liepen er alleen maar gesprekken om de Giro aan te pakken”, zegt hij in de Gazzetta dello Sport. ,,De Fransen verklaarden zelfs openlijk om de Giro van vier naar drie weekenden in te korten, om zo meer ruimte op de kalender te krijgen. We moeten onze koers verdedigen.”

Eddy Merckx: ,,Alle koersen in drie maanden proppen, zal niet lukken.''
Volledig scherm
Eddy Merckx: ,,Alle koersen in drie maanden proppen, zal niet lukken.'' © BELGA

Ook vijfvoudig Giro-winnaar Eddy Merckx hoopt dat er niet aan de Italiaanse ronde getornd wordt. ,,Ik ben ervan overtuigd dat een echte Giro drie weken moet duren met 21 etappes”, zegt hij in de Gazzetta. ,,Zo zien grote rondes er in de wielertraditie uit. Ze proberen om nu alle koersen in drie maanden te proppen, maar dat zal niet lukken.”

Giro-baas Vegni liet deze week op de publieke omroep RAI weten dat hij hoopt dat de Giro tussen 3 en 25 oktober plaatsvindt. De start zal waarschijnlijk wel verhuizen van de Hongaarse hoofdstad Boedapest naar een nader te bepalen plek Italië. ,,De Giro heeft 60 à 70 procent kans om in oktober door te gaan. Het zal wegens de coronacrisis een andere ronde worden dan voorzien. Door de verschillende gezondheidsmaatregelen in elk land zullen we de hele Giro zo goed als zeker enkel in Italië organiseren. We werken aan alternatieven in samenspraak met de UCI.”