Vandaag zou de Giro beginnen. Een terugblik op de hoogtepunten uit de Nederlandse wielerhistorie
Volledig scherm
PREMIUM
Vandaag zou de Giro beginnen. Een terugblik op de hoogtepunten uit de Nederlandse wielerhistorie © ANP/AP/Cor Vos

Geen startschot: Oranje herinneringen van het roze Giro-circus

In Boedapest zou vandaag het startschot klinken voor de Giro, maar het coronavirus bepaalde anders. Dus in mei geen bergetappes over de Etna of Stelvio, ook geen sprints met Dylan Groenewegen. Wat rest zijn oranje herinneringen uit een roze circus.

1. Dumoulin de eerste Nederlander die de Giro won

De grootste Nederlandse wielerprestatie sinds Joop Zoetemelk in 1980 de Tour de France won. Met zijn Giro-zege in 2017 vervolmaakte Tom Dumoulin zijn transformatie tot ronderenner. De twee etappezeges (tijdrit naar Montefalco en bergrit naar Oropa) waren het bewijs van zijn suprematie in de Giro dat jaar. Ondertussen schuwde hij niet om zich naast de fiets te laten gelden en maakte openlijk ruzie met rivalen Vincenzo Nibali en Nairo Quintana.

Een jaar na zijn eindzege keerde Dumoulin in 2018 terug naar de Giro, maar moest het afleggen tegen Chris Froome die met een ongekende solo op de Colle delle Finestre de macht greep. Vorig jaar liet Dumoulin zich opnieuw verleiden - onder meer door drie tijdritten het routeschema - om van start te gaan in de Giro. Een crash in etappe 4 luidde een lange periode van mineur in. Sindsdien zat Dumoulin nog maar zes wedstrijddagen op de fiets en ondertussen is het wachten tot Dumoulin zich als ronderenner weer eens kan laten gelden.

  1. Giro-baas sneert naar organisatie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    Giro-baas sneert naar organisa­tie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    De Tourstart staat nu gepland op 29 augustus. Daarna staan nog het WK, de Giro, de Vuelta en de belangrijkste klassiekers op het programma. Dat wringt. Giro-baas Mauro Vegni gaat ervan uit dat de Giro van 3 tot en met 25 oktober wordt verreden. ,,De Fransen verklaarden zelfs openlijk om de Giro van vier naar drie weekends in te korten, om zo meer ruimte op de kalender te krijgen. We moeten onze koers verdedigen.”