Girospel
Volledig scherm
Girospel © AFP

De leukste weetjes over het Girospel

De Giro is vandaag toe aan de eerste rustdag. Na een bewogen eerste week, met de opgave van topfavoriet Tom Dumoulin als belangrijkste moment, is het hoog tijd om een kleine balans op te maken van het Girospel van deze site. 

Welke renner werd het minst gekozen? Hoeveel deelnemers kent het spel eigenlijk en hoeveel van hen namen topfavoriet Primoz Roglic op in hun wielerploeg en welke vijf renners scoorden in de eerste negen dagen meeste punten? Lees het hier! 

Pieter Serry.
Volledig scherm
Pieter Serry. © AFP

• Er doen 21.825 wielerliefhebbers mee aan het Girospel.
Pieter Serry werd in de aanloop het minst gekozen in, maar geloof het of niet, de renner van Deceuninck–Quick-Step harkte inmiddels toch al wel 37 punten binnen. De 30-jarige Belg staat daarmee op de 33ste plaats in het klassement van waardevolste renners.
• Het uitvallen van Tom Dumoulin zorgde vorige week in een plotse piek. De mogelijkheid renners te wisselen werd massaal aangegrepen. Liefst 13.674 deelnemers streepten de naam van de Limburger door en vervingen die voor een ander. Iets minder dan duizend deelnemers voorzagen al meteen na zijn val dat Dumoulin een dag later niet meer zou finishen in de vijfde etappe en zetten meteen al een joker in. Die streed woensdag dus al mee om de punten.

Bauke Mollema.
Volledig scherm
Bauke Mollema. © Getty Images

• De renner die na Dumoulin het meest uit het team is gehaald, is Fernando Gaviria (6.952 keer). De Colombiaan, vorige week maandag winnaar van de derde rit, stapte vrijdag uit met knieklachten. 
• Primoz Roglic is de meest gekozen renner deze Giro. Liefst 18.602 deelnemers hebben de Sloveense topfavoriet in hun ploeg. Dat betekent dat 3.763 deelnemers (17%) hem al dan niet bewust hebben genegeerd.
• De renners die na de start van de Giro alsnog in het team zijn gebracht zijn: 
- Pascal Ackermann (3.688 keer)
- Bauke Mollema (2.568 keer)
- rozetruidrager Valerio Conti (2.506 keer)

Dit zijn de vijf renners met de meeste punten tot dusver.
1. Primoz Roglic 279 pnt
2. Pascal Ackermann 252 pnt
3. Miguel Ángel López 182 pnt
4. Simon Yates 174 pnt
5. Arnaud Démare 168 pnt

  1. Giro-baas sneert naar organisatie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    Giro-baas sneert naar organisa­tie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    De Tourstart staat nu gepland op 29 augustus. Daarna staan nog het WK, de Giro, de Vuelta en de belangrijkste klassiekers op het programma. Dat wringt. Giro-baas Mauro Vegni gaat ervan uit dat de Giro van 3 tot en met 25 oktober wordt verreden. ,,De Fransen verklaarden zelfs openlijk om de Giro van vier naar drie weekends in te korten, om zo meer ruimte op de kalender te krijgen. We moeten onze koers verdedigen.”