Primoz Roglic.
Volledig scherm
Primoz Roglic. © EPA

Clement zet vraagtekens bij prestaties Roglic, ploegleiding niet blij

De goede prestaties van Primoz Roglic zijn niet voor iedereen reden om slechts met bewondering naar de Sloveense kopman van Jumbo-Visma te kijken. Oud-ploegmaat Stef Clement heeft er namelijk zo zijn vraagtekens bij.

Roglic bleek dit jaar de beste in alle etappekoersen waarin hij startte, en ook in de huidige Giro d’Italia heeft hij na één week al een enorm gat met zijn directe concurrenten geslagen. ,,Dat zijn geen normale stappen, maar reuzenstappen!”, zegt Clement bij de NOS in het Sportforum.

„Natuurlijk verbaast het mij wel”, vervolgt de 36-jarige Brabander. „Je moet niet speculeren over Roglic, maar je moet ook kijken naar Simon Yates en Vincenzo Nibali, die dus gewoon op minuten worden gereden. Dat zijn renners die al een grote ronde hebben gewonnen. Wat doen die mannen dan fout? Waarom kan de rest niet mee? Het verbaast me dat het nog mogelijk is om er zo ver bovenuit te steken. Want de kennis lijkt in het hele peloton hetzelfde en de marginal gains uiten zich niet in minuten voorsprong.”

Quote

Ik steek mijn hand voor niemand in het vuur

Stef Clement
Stef Clement.
Volledig scherm
Stef Clement. © Cor Vos

Clement vindt het opvallend dat er geen vraagtekens bij de prestaties van Roglic worden gezet, en denkt dat dit te maken heeft met het feit dat de Sloveen voor een Nederlandse ploeg rijdt. „Als deze jongen bij UAE, Katjoesja of Astana had gereden, hadden wij er een heel ander idee bij gehad.‘’

„Ik vind dat we er in ieder geval hetzelfde naar moeten kijken‘’, legt Clement uit. ,,Het is niet zo dat als je bij Richard Plugge (teambaas Jumbo-Visma, red.) fietst, dat alles maar koek en ei is. Jarlinson Pantano beschouwde ik als een goede vriend, maar die ging een paar weken geleden gewoon nat bij Trek-Segafredo, een ploeg waar wij ook niks over denken. Ik steek mijn hand voor niemand in het vuur.”

Clement, inmiddels gestopt als renner, reed de laatste twee jaren van zijn loopbaan samen met Roglic bij de Nederlandse ploeg. De Brabander staat overigens nog wel onder contract bij Jumbo-Visma.

Ploegleider Engels niet blij

Addy Engels.
Volledig scherm
Addy Engels. © Videostill

Jumbo-Visma-ploegleider Addy Engels vindt de uitspraken van Clement ongelukkig. ,,Ik begrijp wat Stef bedoelt, maar het zou wel kunnen dat Primoz op deze manier in een kwaad daglicht komt te staan.’', reageerde Engels bij Eurosport.

,,Als ploeg doen we er alles aan om onze renners zo goed mogelijk te faciliteren op elk gebied om te voorkomen dat ze dingen gaan doen die niet mogen’', zei Engels. ,,Juist die omgeving heeft Primoz ook doen besluiten om voor ons te kiezen. Stef had als insider ook kunnen vertellen hoe wij als ploeg werken. Voor mij maakt Primoz trouwens geen abnormale progressie. Het is een storm in een glas water is, maar in zo’n ronde kan zoiets veel groter worden dan het is. Daar hebben we geen zin in.’’

  1. Giro-baas sneert naar organisatie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    Giro-baas sneert naar organisa­tie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    De Tourstart staat nu gepland op 29 augustus. Daarna staan nog het WK, de Giro, de Vuelta en de belangrijkste klassiekers op het programma. Dat wringt. Giro-baas Mauro Vegni gaat ervan uit dat de Giro van 3 tot en met 25 oktober wordt verreden. ,,De Fransen verklaarden zelfs openlijk om de Giro van vier naar drie weekends in te korten, om zo meer ruimte op de kalender te krijgen. We moeten onze koers verdedigen.”