Nans Peters is door het dolle heen.
Volledig scherm
Nans Peters is door het dolle heen. © AFP

Carapaz verstevigt voorsprong, Peters soleert naar zege

De Fransman Nans Peters heeft verrassend de zeventiende etappe van de Giro gewonnen. In Anterselva was hij de beste vluchter. Richard Carapaz verstevigde op de slotklim zijn voorsprong in het klassement.

Volledig scherm
© EPA

Door Pim Bijl

De zege voor Nans Peters, weggesprongen uit een kopgroep van 18, was al binnen, maar in de verre achtergrond bestookten ook de favorieten elkaar nog op de slotklim, waarbij vooral de laatste 5,5 kilometer lastig waren. In die strijd deelde het Movistar-duo Richard Carapaz en Mikel Landa een gevoelige tik uit. Zij bleken de beste klimmers en wonnen tijd op hun rivalen.

Opvallend daarbij was dat Landa eerst ten aanval trok en daarmee zijn ploeggenoot en rozetruidrager Carapaz alleen liet tussen de andere favorieten. Maar door de aanval van Landa werd Primoz Roglic wel in de achtervolging gedwongen, want de Spanjaard deed een aanval op het podium. Een aanval van Miguel Angel Lopez werd door Carapaz vervolgens als springplank gebruikt.

Carapaz won zeven seconden op het selecte groepje met Vincenzo Nibali, Roglic en ook Mollema. De Ecuadoriaan verstevigt zo zijn roze trui. De tijdwinst voor Landa was zelfs nog ietsje groter. Een topdag voor Movistar dus. De twee kopmannen blijken op het moment de beste klimmers van de Giro te zijn. Ook Mollema mocht tevreden zijn. Hij won opnieuw veel tijd op Rafal Majka.

Het was een kort, maar krachtig gevecht tussen de klassementsrenners in de etappe, die vooral werd gedomineerd door het beeld van de vroege vlucht. Die kopgroep van 18 renners, met daarbij de Nederlander Koen Bouwman van Jumbo-Visma, reed pas weg na een lang onrustig begin van de rit. Het peloton liet begaan. Alhoewel Ineos wel op kop ging rijden om de negende plaats in het klassement van Pavel Sivakov te beschermen. Die werd bedreigd door de meegesprongen Formolo. Andere bekende namen: Fausto Masnada, Bob Jungels, Tanel Kangert, Esteban Chaves. Maar het was de vrij onbekende Fransman Peters die naar de zege reed. Esteban Chaves werd op geruime achterstand tweede, Davide Formolo eindigde als derde.

Peters stond absoluut niet te boek als de beste klimmer in de 18 man tellende kopgroep. Maar hij was slim en besloot op zo’n vijftien kilometer van de streep te anticiperen. Zo begon hij met een voorsprong van meer dan een minuut aan de slotklim naar Anterselva. De Fransman van AG2R hield overtuigend stand en boekte zijn eerste profzege ooit.

Richard Carapaz.
Volledig scherm
Richard Carapaz. © EPA
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
© AFP
Beeld van gisteren.
Volledig scherm
Beeld van gisteren. © AFP
  1. Giro-baas sneert naar organisatie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    Giro-baas sneert naar organisa­tie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    De Tourstart staat nu gepland op 29 augustus. Daarna staan nog het WK, de Giro, de Vuelta en de belangrijkste klassiekers op het programma. Dat wringt. Giro-baas Mauro Vegni gaat ervan uit dat de Giro van 3 tot en met 25 oktober wordt verreden. ,,De Fransen verklaarden zelfs openlijk om de Giro van vier naar drie weekends in te korten, om zo meer ruimte op de kalender te krijgen. We moeten onze koers verdedigen.”