Dumoulin stapt bij Elijzen in de ploegleiderswagen.
Volledig scherm
Dumoulin stapt bij Elijzen in de ploegleiderswagen. © AFP

'Al over de Tour gesproken met Tom? Nee, wel over pizza en wijn’

Door zijn opgave in de Giro d’Italia moet Tom Dumoulin noodgedwongen een streep zetten door zijn hoofddoel voor dit seizoen. Of dat betekent dat het vizier nu volledig wordt gericht op de Tour de France? ,,De Tour is in de auto niet ter sprake gekomen”, zegt ploegleider Michiel Elijzen van Team Sunweb. ,,We hebben het wel gehad over pizza’s en hamburgers eten, en over wijn drinken.”

Dumoulin wilde na zijn zware val van gisteren niet direct de handdoek in de ring gooien, maar al voor de officiële start van de vijfde etappe merkte hij vanmiddag dat de pijn aan zijn knie te erg was om door te fietsen en stapte hij bij Elijzen in de auto.

,,Het was wel even stil onderweg, maar na een tijdje hebben we toch gezellig zitten kletsen”, vertelt Elijzen aan Eurosport. ,,De grootste klap kregen we eigenlijk gisteren al. Natuurlijk is afstappen erg. Maar het was niet zo dat hij helemaal down was en niet meer wilde praten.”

Geen spijt

Bij Sunweb heerst niet het gevoel dat Dumoulin na zijn val van gisteren overgehaald had moeten worden om niet meer op te stappen. ,,We hebben geen spijt dat we hem hebben laten vertrekken”, benadrukt Elijzen. ,,We wilden niet zomaar opgeven in de Giro, zeker niet als oud-winnaar en als het een van je hoofddoelen is van het seizoen. Als het medisch gezien niet had gekund, was het een ander verhaal geweest. Maar dat was het niet en hij wilde zelf graag vertrekken.”

,,Nu het vandaag zo kort heeft geduurd, lijkt het allemaal voor niets te zijn geweest. Maar het is goed dat hij zelf de beslissing heeft genomen en daar staan we als ploeg ook achter.”

Dumoulin keert nu terug naar huis en zal dan samen met de ploeg een nieuw schema gaan samenstellen voor de komende maanden. ,,Maar hij zal thuis eerst even bij willen komen en lekker een wijntje drinken”, weet Elijzen. ,,Vanaf volgende week zal hij de knop dan weer omzetten.”

Bekijk de eerste reactie van Tom Dumoulin na zijn opgave.

Michiel Elijzen over de valpartijen.
Volledig scherm
Michiel Elijzen over de valpartijen. © ADR
  1. Giro-baas sneert naar organisatie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    Giro-baas sneert naar organisa­tie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    De Tourstart staat nu gepland op 29 augustus. Daarna staan nog het WK, de Giro, de Vuelta en de belangrijkste klassiekers op het programma. Dat wringt. Giro-baas Mauro Vegni gaat ervan uit dat de Giro van 3 tot en met 25 oktober wordt verreden. ,,De Fransen verklaarden zelfs openlijk om de Giro van vier naar drie weekends in te korten, om zo meer ruimte op de kalender te krijgen. We moeten onze koers verdedigen.”