De zorgpremie zou komend jaar met gemiddeld 3 euro per maand omhoog gaan, maakte het kabinet op Prinsjesdag bekend. De premie van verzekeraar DSW stijgt met het dubbele.
Volledig scherm
De zorgpremie zou komend jaar met gemiddeld 3 euro per maand omhoog gaan, maakte het kabinet op Prinsjesdag bekend. De premie van verzekeraar DSW stijgt met het dubbele. © ANP

Zorgpremie DSW stijgt twee keer zoveel als voorspeld

UpdateDe zorgpremie van ziektekostenverzekeraar DSW gaat komend jaar met 6 euro per maand omhoog tot 118 euro. Het kabinet voorzag op Prinsjesdag nog een gemiddelde premiestijging van 3 euro per maand.

DSW maakt jaarlijks als eerste maatschappij de hoogte van de zorgpremie bekend en is daarmee richtinggevend voor andere zorgverzekeraars.

DSW kan niet zoveel reserves teruggeven via premieverlaging als vorig jaar en daardoor stijgt de premie extra snel, zegt topman Aad de Groot, die in juni Chris Oomen na meer dan dertig jaar opvolgde als bestuursvoorzitter. ,,Die 3 euro extra zit hem in het feit dat we vorig jaar nog 5 euro konden teruggeven uit onze reserves om de premiestijging te dempen. Dit jaar kan dat nog maar 2 euro zijn’’, zegt hij.

Volgens De Groot liggen ook de te verwachten loonsverhogingen van zorgpersoneel en stijgende uitgaven voor medicijnen ten grondslag aan de premiestijging. ,,Iedereen vindt dat mensen in de zorg meer moeten verdienen, omdat er een achterstand ingehaald moet worden’’, zegt De Groot. ,,We verwachten dat de lonen bijgetrokken gaan worden in de zorg en dat komt voor de helft weer terug in de hogere premie.’’

De Groot vindt dat het kabinet de reserveteruggave te hoog inschat en het juist de gevolgen van de loonstijgingen en uitgaven voor geneesmiddelen onderschat. De basispremie van DSW, in afgelopen jaren lager dan gemiddeld, komt door de snelle stijging wel in de buurt van de door het kabinet voorspelde 118,41 euro.

Eigen risico

Het eigen risico blijft bij DSW gelijk op 375 euro. Dat is een tientje onder het wettelijk vastgelegde bedrag van 385 euro. Door een lager eigen risico te hanteren, maakt DSW duidelijk dat het voorstander is van een eerlijkere verdeling van zorgkosten tussen chronisch zieke en gezonde mensen. Voormalig DSW-topman Chris Oomen voerde het lagere eigen risico in. Hij noemde het oneerlijk dat gezonde klanten een premievoordeel krijgen door hun eigen risico flink op te hogen.

DSW is ieder jaar de eerste zorgverzekeraar die zijn premie bekendmaakt. Uiterlijk 12 november moeten alle premies voor 2020 bekend zijn.

Ben je benieuwd naar alle zorgpremies voor volgend jaar en wil je een seintje krijgen als deze bekend zijn? Independer ontwikkelde de Zorgpremie Alert. Je kunt je hier aanmelden.