Zorg voor zwaargewonden moet beter: ‘Vaker heli inzetten en direct naar het juiste ziekenhuis’
Zwaargewonde patiënten komen nog te vaak niet terecht in het ziekenhuis waar ze het best behandeld kunnen worden. Dat zegt Loek Leenen in zijn afscheidsrede die hij deze week hield na meer dan dertig werkzame jaren als traumachirurg. Hij pleit voor een concentratie van acute zorg in vijf in plaats van de bestaande elf traumacentra in Nederland.
Wie na een ernstig ongeval direct de meest optimale zorg krijgt, heeft de beste kans op overleven en op het best mogelijke herstel. Maar dan moet er wél meteen ingeschat worden welke zorg de patiënt nodig heeft, en in welk ziekenhuis die zorg geboden wordt.
Van de ernstig gewonde patiënten zou 90 procent, volgens de norm van Zorg Instituut Nederland, in een level-1 ziekenhuis (waar alle ernstig gewonde patiënten 24/7 worden opgevangen) behandeld moeten worden. Maar dat wordt in geen enkele regio in Nederland gehaald.
Loek Leenen zwaait deze week af als hoofd van de trauma-afdeling van het UMC Utrecht. Van de minister van Defensie ontving hij een Ereteken voor Verdienste in goud vanwege zijn grote bijdrage aan de hoge kwaliteit en snelle beschikbaarheid van traumazorg voor militairen.
Vaker vliegen naar vijf centra
In Nederland worden 70.000 tot 80.000 mensen per jaar acuut opgenomen wegens letsel, bijvoorbeeld na een ernstig verkeersongeluk. Zij moeten, zegt Leenen, na een ongeval direct naar één van de elf traumacentra gebracht worden. Dat gebeurt nu regelmatig niet, onder andere omdat er terughoudend wordt omgegaan met het vervoeren van patiënten per helikopter.
Daarnaast wordt een patiënt vaak naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht, simpelweg omdat dit een gewoonte is, zegt Leenen. „De afstanden in Nederland zouden te kort zijn om te vliegen, of ik hoor dat er te weinig gedaan kan worden in een helikopter. Maar dat is in een ambulance die met 130 over de snelweg rijdt ook het geval.”
De chirurg pleit voor een concentratie van vijf bovenregionale traumacentra; in Rotterdam, Utrecht, Nijmegen, Groningen en Amsterdam. Deze centra zijn of worden volledig ingericht met bijvoorbeeld een kinder-intensive care, afdeling chirurgie, neurologie en cardiologie die 24/7 klaarstaan. „In veel andere ziekenhuizen is dit niet overeind te houden. Zij zouden ook geen multitraumapatiënten meer moeten accepteren. Dat heeft niets te maken met de kwaliteit van de professionals daar, maar met de juiste infrastructuur van het ziekenhuis.”
De andere van de elf nu bestaande centra krijgen dan de taak zich te ontwikkelen tot expertisecentra voor complexe traumaproblematiek, stelt Leenen. „Geen enkele patiënt is hetzelfde en dat betekent dat grote ervaring met traumazorg vereist is. Hoe vaker een traumateam dit doet, hoe meer kwaliteit er ontstaat.”
‘Nood om medische militaire zorg’
Binnen de vijf centra kunnen militaire chirurgen ervaring opdoen. „De noodzaak om een goede militaire medische organisatie op te tuigen is belangrijker dan ooit, nu militaire conflicten weer opleven. Daarvoor zijn aanpassingen van de opleiding als militair chirurg hard nodig. Het zou goed zijn hun capaciteiten in te zetten in de dagdagelijkse zorg, zoals dat gebeurt in de VS en in Duitsland. Als wij teams naar conflictgebieden sturen, moeten zij veelvuldig te maken hebben gehad met traumapatiënten.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUM
Waarom knuffelen goed is voor je zelfvertrouwen én gezondheid
Het is wetenschappelijk bewezen: knuffelen is goed voor een mens. Het zet hormonen in werking die zorgen voor hechting en gevoelens van warmte en veiligheid. Hoogleraar psychologie Sander Koole (51) legt uit hoe dat zit. -
Maaike ging van student met een bijbaantje naar fulltime GGZ-patiënt: ‘Het ging gewoon niet’
Maaike (24) werd behoorlijk onzeker van alle succesverhalen. Vooral op LinkedIn. ,,Iedereen op LinkedIn lijkt constant ‘Happy To Announce’,” schrijft ze. Ze vindt het confronterend om te zien dat leeftijdsgenoten afstuderen, ‘echte-grote-mensen-banen’ vinden en zelfs huizen kopen. ,,En daar ben ik: eerstejaarsstudent. Niet werkend. Geen huis. Niet afgestudeerd ook. Bovendien een gat op m’n cv omdat ik fulltime GGZ-patiënt was. Maar hé: ik leef.” -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUM
Veel zwaargewonden in verkeerde ziekenhuis afgeleverd, vooral in Brabant slecht gesteld
Een op de drie mensen die bij een ongeluk zwaargewond raakt, komt niet in het juiste ziekenhuis terecht. Vaak worden ze naar een streekziekenhuis gebracht in plaats van een traumacentrum. Het slechtst is het gesteld in Brabant, waar maar de helft van de zwaargewonden door ambulances worden afgeleverd in het traumacentrum.
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
-
-
PREMIUM
Nieuwe partner mag niet blijven slapen en hond moet in bad: eisen van je ex kunnen verdraaid lastig zijn
In januari piekt het aantal echtscheidingen. Bij zo’n breuk kun je afspraken in een convenant vastleggen. Maar wat als een ex met al te belemmerende eisen komt? ‘Jij mag na het avondeten geen oppas inschakelen voor de kinderen.’ -
Laatste grote medicijnfabriek van Nederland sluit definitief na faillissement
De failliete medicijnfabriek in Leiden sluit aanstaande dinsdag definitief de deuren. De curator heeft geen overeenkomst kunnen sluiten over een doorstart van het bedrijf, dat zo’n negentig medewerkers telde.