Zo weet je of jij een angststoornis hebt
Na de vele lockdowns en een nog steeds deels gesloten samenleving, hebben sommigen van ons een misschien wat angstige periode achter de rug. Maar wanneer ben je slechts bang en op welk moment kun je spreken van een stoornis?
,,Angst komt veel voor en heeft ook een functie”, zegt psycholoog en neuropsycholoog Marijke van de Laar. ,,Het zorgt ervoor dat we alert zijn voor gevaar in onze omgeving, maar werkt ook als een vorm van gedragscontrole. We willen nu eenmaal allemaal leuk gevonden worden.” Er is echter pas sprake van een stoornis als de angst je dagelijks leven flink verstoort.
Een angst kan zich op verschillende manieren uiten. Zo kan angst onderdeel zijn van verschillende mentale aandoeningen. ,,Of misschien heb je iets traumatisch meegemaakt, of ben je emotioneel overbelast. Ook wordt angst vaak in verband gebracht met een burn-out”, zegt Van de Laar. ,,Deze mensen zouden hun eigen gevoel misschien niet direct omschrijven als angst, maar ze staan continue ‘aan’, zijn overbewust, piekeren veel en verkeren eigenlijk doorlopend in een paniektoestand.”
Symptomen herkennen
Volgens Van de Laar zijn veel mensen zich er niet van bewust dat dat een vorm van angst kan zijn. ,,Maar als je kaken continue strak staan, je overalert bent en niet kunt stoppen met piekeren, dan probeert je lichaam je iets te vertellen.” Verder kun je als angstig persoon last hebben van algemene klachten als hoofdpijn, buikpijn, concentratieproblemen, slecht slapen en prikkelbaarheid.
De angst moet echt langdurig je leven beïnvloeden
Wil er sprake zijn van een angststoornis, ben je veel langer dan een paar maanden bang. ,,De angst moet echt langdurig je leven beïnvloeden”, verklaart Malou Fanchamps van de Hersenstichting. ,,Je hebt vaak het gevoel dat die angst niet meer weggaat en bent bang voor dingen waar je helemaal niet bang voor hoeft te zijn, dingen waar je normaal gesproken geen moeite mee zou hebben.”
Er zijn verschillende angststoornissen, vervolgt Fanchamps. ,,Er is de paniekstoornis, die komt op op willekeurige momenten, de sociale angst; wanneer je bang bent voor sociale situaties en in het ergste geval niet meer de straat op durft, of de piekerstoornis; je kunt dan heel erg piekeren over dagelijkse dingen en bent continu bang dat er iets vreselijks staat te gebeuren.”
Daarnaast kan het ook zijn dat je iets traumatisch hebt meegemaakt. ,,Bijvoorbeeld in de oorlog, door een heftig ongeluk of seksueel geweld. Als je daardoor langdurig last hebt van nachtmerries en flashbacks kun je ook spreken van een angststoornis.” Dan zijn er ook nog fobieën, ofwel de specifieke angsten waarbij je bang bent voor één ding. ,,Als jouw angst voor spinnen daadwerkelijk je leven beïnvloedt, omdat je bijvoorbeeld niet meer de kelder in durft, dan is er ook sprake van een stoornis”, aldus Fanchamps.
Angststoornis door corona
Momenteel is er door de wereldwijde pandemie sprake van een unieke situatie. Er zijn mensen die misschien minder naar buiten durven, uit angst om anderen te besmetten of zelf besmet te raken. Hebben zij een stoornis ontwikkeld? ,,Dat is nu nog lastig te zeggen”, zegt Fanchamps. ,,Pas als de wereld weer ‘normaal’ is en zij dan nog steeds niet naar buiten durven, kan daar wel sprake van zijn.”
De basiszorgverzekering vergoedt behandelingen bij de psycholoog, psychiater en andere geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Maar hier gelden wel voorwaarden voor. Kijk op Independer voor de voorwaarden.
Een angststoornis is goed te behandelen. ,,Door cognitieve gedragstherapie, maar ook door het volgen van EMDR-behandelingen. EMDR is een therapie voor mensen die last blijven houden van een schokkende ervaring en wordt vaak in verband gebracht met trauma’s, maar kan ook zeker werken in geval van angst. Ook als die angst niet heel groot is, maar je bijvoorbeeld bang bent om een presentatie te geven”, legt Van de Laar uit. ,,Dan moet de persoon tijdens de behandeling steeds denken aan het ultieme schrikbeeld van wat er zou kunnen gebeuren tijdens de presentatie, totdat dat geen angstgevoelens meer oproept.”
We gaan ook naar de huisarts als we pijn hebben, waarom niet naar de psycholoog als we bang zijn
Ook denkt Van de Laar dat angstig zijn niet iets is om je voor te schamen. ,,We gaan ook naar de huisarts als we pijn hebben, waarom niet naar de psycholoog als we bang zijn?” Fanchamps benadrukt dat het taboe op angst moet verdwijnen. ,,Meer erkenning en openheid in de maatschappij kan ervoor zorgen dat het makkelijker wordt om erover te praten. Zeker als je daardoor beseft dat je lang niet de enige bent.”
Tips
Volgens Fanchamps is het belangrijkste dat je als angstig persoon je zelfvertrouwen weer terugwint. ,,Vaak weten mensen rationeel gezien wel dat hun angst niet terecht is, toch voelt dat niet zo. Lukt het je die angst vatbaar te maken en een goed beeld te krijgen waar je nou eigenlijk bang voor bent, dan zal je zelfvertrouwen groeien.” Ook voor je naasten kan het lastig zijn om te gaan met jouw angst. Voor hen is het van belang begrip te tonen, maar tegelijkertijd niet mee te gaan in jouw angst, hoe lastig dat ook kan zijn.
Verder is het belangrijk om te beseffen dat een angststoornis tijdelijk kan zijn, door bijvoorbeeld zoiets als corona. ,,Als je leert omgaan met je angst zal het je leven niet langer beïnvloeden en zal je slechts op sommige momenten bang zijn zoals iedereen dat weleens is.” Waar je verder op kunt letten? ,,Blijf bewegen, ga naar buiten voor frisse lucht en probeer alcohol, drugs en cafeïne te mijden. En ook niet onbelangrijk: praat erover, je bent namelijk niet de enige”, aldus Fanchamps.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
Mijn ziekte
Dewi over haar erfelijke spierziekte: ‘Wat heeft mij dit geleerd of opgeleverd?’
Zo’n 1 miljoen Nederlanders hebben een zeldzame aandoening. Daardoor is het vaak ingewikkeld om de juiste diagnose te stellen en de goede behandeling te vinden. In deze serie vertellen ervaringsdeskundigen over de impact daarvan. Vandaag Dewi van Genderen (22) over hereditaire motorische en sensorische neuropathie (HMSN): ,, Je weet pas of je iets kan als je het hebt geprobeerd.” -
PREMIUM
Mentale diagnose via Tiktok: ‘Mensen gaan zich soms gedragen naar de stoornis die ze denken te hebben’
Jongeren melden zich vaker bij de psycholoog met ‘adhd’ of ‘een burn-out’. Ze hebben die diagnose zelf gesteld aan de hand van TikTokfilmpjes. Psychologen zijn er niet per se gelukkig mee. ‘Vaak wordt het probleem zo juist groter.’ -
Eierstokkanker is een ‘silent killer’: ‘Als je klachten ervaart is het vaak al te laat’
Eierstokkanker wordt vaak pas ontdekt als het te laat is. Dat maakt het een van de meest vervelende kankersoorten die er zijn. Om vrouwen meer bewust te maken van de ziekte vroegen we deskundigen waar je op moet letten, zodat de kanker in een vroeg stadium kan worden ontdekt. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema.
-
Sherry helpt blinde en slechtziende mensen met dagelijkse taken via app
De 29-jarige Sherry is vrijwilliger voor ‘Be my eyes’; een app die is ontwikkeld om mensen die blind of slechtziend zijn te helpen in het uitvoeren van dagelijkse taken, door middel van videobellen. Vorige week kreeg Sherry haar eerste belletje en hielp zij een slechtziende man met het aanzetten van zijn airco. ,,Het voelde enorm goed. Ik heb iets kleins gedaan dat voor hem enorm fijn is.” -
-
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUM
Altijd trek in iets lekkers als het tegenzit? Deze expert weet hoe je stopt met emo-eten
Cravings, sneukelen, snaaien, snoepen. Woorden genoeg voor het gevoel dat je nú twee zakken chips wilt. In haar boek Help, ik kan het niet laten legt voedingscoach en diëtiste Trees Peersman (48) uit hoe we die vicieuze cirkel tussen emo-eten en het schuldgevoel achteraf doorbreken.