Zo verbeter je jouw mentale gezondheid: ‘Praten over je gevoelens kan een enorme opluchting zijn’
Naast gezonder eten en meer sporten, staat het verbeteren van de mentale gezondheid dit jaar hoog op de lijst met goede voornemens. Maar hoe verbeter je jouw mentale gezondheid? Twee experts geven tips.
Als je jouw mentale gezondheid wil verbeteren, is het belangrijk om hier de tijd voor te nemen. Mentale gezondheid is een breed begrip. Het gaat over de kwaliteit van je leven, of je je eenzaam voelt, of je tevreden bent of geluk ervaart en hoe gezond je bent.
Mentale gezondheid bestaat uit verschillende componenten en bouwstenen en een aantal hiervan gaan over ‘mentale fitheid’, zoals mentale vaardigheden (persoonlijke component), erbij horen en meedoen of je gesteund voelen (sociale component), grenzen stellen of ontspanning vinden (functionele component) en de afwezigheid van psychische klachten (perceptieve component).
Contact en relaties net zo belangrijk
Het helpt om bewust bezig te zijn met wat je wil verbeteren, benadrukt Jolanda Meeuwissen, onderzoeker aan het Trimbos-instituut. Net zoals je oefeningen kunt doen om fysiek sterker en fitter te worden, kun je ook oefeningen doen die je mentaal vitaal maken. ,,Blijven proberen, rustig opbouwen en herhalen van oefeningen zijn belangrijk voor het versterken van je mentale fitheid.”
Contact en relaties met andere mensen zijn net zo belangrijk voor onze psychische gezondheid als goede voeding en voldoende beweging, zegt Emy Grootveld, woordvoerder bij de Parnassia Groep. ,,Daarbij kan praten over je gevoelens een enorme opluchting zijn. Wanneer je je gevoelens namelijk voor jezelf houdt, kan dit juist leiden tot somberheid, stress of eenzaamheid.”
Omgaan met tegenslagen
,,Mentale fitheid gaat over de veerkracht die je hebt om met stress, veranderingen en tegenslagen in je leven om te gaan”, zegt Meeuwissen. Er zijn verschillende oefeningen die je kunt doen om mentaal sterker en fitter te worden of te blijven.
Het hoeft niet allemaal tegelijkertijd. Blijf er wel mee bezig en vraag hulp als je veel of ernstige klachten hebt en tips en oefeningen niet helpen
Hierbij kun je denken aan meer energie krijgen, in balans komen, assertiviteit eigen maken, geluk verhogen, mindfulness toepassen, beter ontspannen en zingeving vinden. Voor elk van deze aspecten van mentale fitheid zijn er ook veel tips die je elke dag kunt gebruiken. ,,Je kunt kiezen welke aandachtsgebieden voor jou belangrijk zijn en deze één voor één aanpakken. Het hoeft niet allemaal tegelijkertijd. Blijf er wel mee bezig en vraag hulp als je veel of ernstige klachten hebt en tips en oefeningen niet helpen.”
Een aantal tips om mentale fitheid te verbeteren
Bewegen heeft een positieve invloed op de mentale gezondheid en is goed voor de hersenen. ,,Drie keer per week sporten is ideaal. Maar dagelijks een half uur bewegen geeft ook al ontspanning, vermindert stress en zorgt voor een betere stemming. Zoek manieren om bewegen leuk te maken. Regelmatig bewegen kan zelfs angst- en depressieve klachten verminderen”, zegt Grootveld.
Ook voeding heeft invloed op het mentale welzijn. ,,Ga voor minder rotzooi en meer gezonde voeding. Minder suiker, alcohol, tabak en vettigheid. Meer water, groentes, fruit en gezonde vetten”, vervolgt Grootveld.
Tips waarmee je zelf aan de slag kunt om je mentale fitheid te verbeteren, zijn volgens Meeuwissen:
• Geef richting aan je leven, doe dingen die je leuk en belangrijk vindt.
• Leef en geniet bewust, geef door mindfulness meer aandacht aan wat je doet.
• Ontwikkel sociale relaties, relaties zijn een belangrijke bron van geluk en welzijn.
• Leef gezond, hierdoor word je niet alleen fysiek, maar ook mentaal fit.
• Houd grip op je leven, los problemen op en stel dit niet uit.
Wil je weten hoe het ervoor staat met jouw mentale fitheid? Doe dan de mentale fitheidtest om erachter te komen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMHemd van het lijf
Alex Boogers vindt het onrechtvaardig: 'Mannen die altijd zopen en nu sixpack hebben’
Het schoot Alex Boogers in zijn rug bij het sjouwen van een zwaar tuinbeeld, nu houdt extreme zenuwpijn hem in een rolstoel. ‘Poëtische kwaadaardigheid noem ik het.’ In de Mezza-rubriek Hemd van het Lijf vertellen BN’ers over hun gezondheid. -
PREMIUM
Wat is de potentieel dodelijke Candida auris-schimmel en hoe loop je 'm op?
De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten zijn bezorgd om een potentieel dodelijke schimmel die zich momenteel ‘in een alarmerend hoog tempo’ verspreidt. Ook Nederlandse ziekenhuizen zijn op hun hoede. Maar wat is deze Candida auris precies? Deze en meer vragen. -
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
De zomertijd gaat dit weekend in, zo pak je dat aan met kleine kinderen
Dit weekend gaat de zomertijd in en wordt de klok een uur vooruit gezet. Voor sommige ouders met jonge kinderen een regelrechte nachtmerrie: het zorgvuldig gecreëerde ritme van slaapjes en voedingen raakt volledig in de war. Hoe zorg je dat de schade beperkt blijft?
-
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
-
-
PREMIUM
Slaapexpert: ‘Snurken is een zwaar onderschatte medische alarmkreet’
Snurken staat bekend als een gênante en irritante, maar onschuldige kwaal. Ten onrechte: we beseffen steeds meer dat het ronduit gevaarlijk is. En de ronker zélf is meestal niet het grootste slachtoffer. ,,We weten al lang dat een gebrekkige slaapkwaliteit tot cardiovasculaire, hormonale en psychologische problemen kan leiden”, zegt slaapexpert Dr. Miche De Meyer. -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg.