Volledig scherm
PREMIUM
© Helen van Vliet

Zo komt het dat mensen stotteren (en zo kom je er vanaf)

Vloeiend praten is voor iemand die stottert een enorme opgave. In Nederland hebben 175.000 mensen daar last van, soms tijdelijk, soms langdurig. Hoe kom je aan deze spraakstoornis en, net zo belangrijk, kun je er nog van afkomen?

Hoe kom je eraan?

Oorzaak 1: Aangeboren
Stotteren is meestal (deels) aangeboren en openbaart zich vaak bij kinderen tussen de 2 en 5 jaar.

Praten, en vloeiend spreken, is een ingewikkelde vaardigheid: je moet je gedachten, ideeën en gevoelens omzetten in woorden en zinnen. Wat je wilt zeggen, moet je vervolgens in spraakbewegingen uitdrukken.

Hierbij gebruik je meer dan honderd spieren van onder meer de tong, lippen, kaak en het middenrif. Die spieren moeten met de goede snelheid en kracht en op het juiste moment worden aangestuurd vanuit de hersenen.

  1. Zieke baby Pia heeft reddende prik van twee miljoen euro: ‘Niet zeker of aanslaat’

    Zieke baby Pia heeft reddende prik van twee miljoen euro: ‘Niet zeker of aanslaat’

    Het tien maanden oude meisje Pia uit het Belgische Wilrijk, dat lijdt aan een zeldzame erfelijke aandoening, heeft eindelijk het peperdure geneesmiddel Zolgensma gekregen. ,,Woensdag kreeg ze het infuus, er zijn geen bijwerkingen’’, zegt Pia’s moeder. Of het medicijn het leven van het meisje kan redden, moet nu blijken. Duizenden Belgen brachten met een sms-actie de bijna twee miljoen euro bij elkaar die nodig was om de kosten van het medicijn te dekken.