'Wacht niet te lang met hardloopschoenen kopen, want de voorraad slinkt’
Iedereen die op korte termijn wil hardlopen met goede schoenen kan beter niet te lang wachten met het aanschaffen van een nieuw paar. Dat raden hardloopzaken aan. Door de coronacrisis is de vraag naar hardloopschoenen gegroeid, maar lag de productie een tijd stil. Gevolg: magazijnen in Europa beginnen leger te raken.
Zo stuurde hardloopwinkel Runnersworld in Leiden al een bericht naar de vaste klandizie: ‘We adviseren klanten niet te lang te wachten met de aanschaf van hardloopschoenen. Nu kunnen we je nog een breed scala aan modellen voorleggen, maar dit zal met de weken lastiger gaan worden.’
Volgens medewerker Peter Veldhuijsen moet de zaak het nog steeds doen met de collectie van januari. ,,Op zich was dat geen probleem. Maar sinds in meerdere landen de lockdown is opgeheven, merken we dat er een gekte is ontstaan op de hardloopmarkt.”
Run op sportschoenen
We zien dat de magazijnen in Europa leeg beginnen te raken
Sportievelingen die niet meer naar de sportschool konden, verzetten hun zinnen met buiten hardlopen. Logisch ook, vinden veel sportschoenenverkopers. Zeker in tijden van corona is buiten alle ruimte om te sporten en het weer was er ook naar.
Veldhuijsen merkte dat beoefenaars van andere sporten ook behoefte hadden aan hardloopschoenen. ,,Want het blijkt toch dat mooie sportschoolgympies niet altijd zo functioneel zijn.” De stijgende vraag leidt tot een slinkende voorraad bij sportwinkels.
Dat bevestigt verkoper Mathijs van Runnersworld Nijmegen. ,,De voorraden zijn er nog genoeg. Maar we zien dat de magazijnen in Europa beginnen leeg te raken.” In de winkels zijn niet alle kleuren en maten van elk model meer te vinden.
Fabrieken die sportschoenen produceren zitten vooral in landen als Indonesië, zegt Veldhuijsen. ,,De productie lag daar enige tijd stil door corona. Dus we moeten nu langer doen met de schoenen die we in januari kregen.”
‘Geluk bij ongeluk’
,,Het is het een geluk bij een ongeluk dat marathons zijn afgelast”, zegt Anthony van den Berg, eigenaar van Altra Running Zeeland. ,,Nu slijten de serieuze hardlopers minder snel hun schoenen omdat ze toch geen wedstrijden hebben.” Het biedt volgens de eigenaar, met een zaak in Vlissingen, ruimte voor de nieuwelingen.
Ook bij Van den Berg beginnen maten en schoenen uitverkocht te raken. ,,De leveringen duren ook langer, doordat er minder mensen op het hoofdkantoor in Zwitserland werken.” De levering van hardloopschoenen laat nu soms zes tot acht weken op zich wachten.
,,Ik ben gespecialiseerd in één merk, dus ja, dat vind ik best vervelend om onze klanten te vertellen. Zeker in deze tijd van webshops en snel bestellen via internet, is het raar om te moeten zeggen dat het zo lang duurt.”
Bekijk hieronder onze populairste video’s.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Lachgas lijkt onschuldig, maar is het niet: zeven patiënten van deze dokter hebben dwarslaesie
Neuroloog Lucille Dorresteijn van ziekenhuis MST in Enschede is zeer bezorgd over het overmatig gebruik van lachgas. Vooral onder jongeren met een migratieachtergrond komt het veel voor. Zeven van Dorresteijns patiënten hielden er een gedeeltelijke dwarslaesie aan over. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
‘Houd flinke afstand bij het joggen want hoestdruppels blijven achter in lucht’
Wandelen, fietsen of joggen zijn populaire activiteiten om de dag door te komen in tijden van corona. Maar tijdens deze tochtjes kan je beter méér dan 1,5 meter afstand van andere sporters houden. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteiten van Leuven en Eindhoven. -
PREMIUM
Kleinschalig wonen voor demente ouderen is ‘booming’: ‘Er is een enorm tekort aan zorghuizen’
Kleinschalige woonvormen voor ouderen met dementie schieten als paddenstoelen uit de grond en initiatieven voor dergelijke zorgcomplexen nemen toe. Zorghuizen voor de oudere medemens zijn ‘booming’. -
PREMIUMPersoonlijk verhaal
Haar relatie ging uit, ze verhuisde en nam ontslag, toen kreeg Nicoline (32) kanker
Ze had al haar zekerheden overboord gegooid. Nicoline Trap (32) uit Amersfoort zou drie maanden van het leven gaan genieten om te ontdekken wat ze nu eigenlijk precies wilde. Maar nog geen week na haar laatste werkdag werd ze met kanker opgenomen in het ziekenhuis. ,,Er is een finishvlag die op mij wacht.”
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Hoe ga je om met
De vader van Marlene heeft dementie: ‘Elke week nemen we een beetje afscheid van hem’
Je leest vaak verhalen over mensen die zelf ziek zijn of een aandoening hebben, maar hoe ga je daar eigenlijk als partner, familielid of vriend(in) mee om? In deze rubriek geven experts praktische tips. Deze week: de vader van Marlene Kenter (34) heeft dementie.