Waarom leren we voetballers niet reanimeren?
Afgelopen zaterdag zakte de Deense voetballer Christian Eriksen in elkaar tijdens de EK-wedstrijd tegen Finland. Dankzij snel ingrijpen werd hij succesvol gereanimeerd. Sindsdien melden mensen zich massaal aan voor reanimatiecursussen. Het Rode Kruis startte met een cursus via Instagram.
Ook Bernard Leenstra, arts en oprichter van Schok & Pomp zag het aantal aanmeldingen voor reanimatiecursussen stijgen. Een aantal jaar geleden stond hij zelf langs de lijn op het voetbalveld toen er een jeugdspeler onwel werd. Schok & Pomp stond nog in de kinderschoenen. ,,Ik kon niet geloven dat dat toen gebeurde. Het was heel heftig om mee te maken, maar tegelijkertijd heeft het me zó gemotiveerd om door te gaan.”
Inmiddels zijn bij Schok & Pomp 52 medici aangesloten die werkzaam zijn geweest op de Spoedeisende Hulp. Zij leren sportverenigingen en middelbare scholieren in drie uur tijd hoe je levensreddend kunt handelen. Leenstra besloot Schok & Pomp op te richten omdat hij als arts-assistent chirurgie te vaak patiënten binnen zag komen die minder schade hadden opgelopen als er iemand in de buurt was geweest met medische kennis. ,,Die frustratie was aanleiding voor het oprichten van Schok & Pomp.”
Het verschil tussen leven en dood
Volgens Leenstra kunnen wij veel leren van Duitsland en Scandinavische landen als het aankomt op leren reanimeren. ,,Het is daar veel beter geregeld, zo is het verplicht in het onderwijs om reanimatiecursussen aan te bieden en kun je in Duitsland pas je rijbewijs halen als je een EHBO-cursus hebt gedaan. In Nederland is daar nog niks van verplicht.”
Na het succesvol reanimeren van de 12-jarige jongen op het voetbalveld, werd Schok & Pomp voor Leenstra meer een politieke missie. ,,Na een cursus van slechts drie uur kun jij het verschil betekenen tussen leven en dood. Ik vind het onbegrijpelijk dat daar niet meer mee wordt gedaan.”
Leenstra startte in samenwerking met het Rode Kruis en radio 10-dj Rob van Someren een burgerinitiatief met als doel EHBO onderdeel uit te laten maken van het lespakket op middelbare scholen. Het voorstel werd in april besproken in de Tweede Kamer, en hoewel het voorstel door verschillende Kamerleden enthousiast werd ontvangen, voelt Onderwijsminister Slob niets voor verplichte EHBO-lessen in het curriculum.
Reanimatiecursus via zorgverzekering
Dat neemt niet weg dat je zelf heel eenvoudig aan een reanimatiecursus kunt deelnemen. ,,Zorgverzekeraars bieden vergoedingen voor verschillende soorten cursussen die je kunt doen, zoals EHBO en reanimatie”, zegt Mirjam Prins van Independer. Het gaat dan wel om de aanvullende zorgverzekering, licht Prins toe.
Wil jij een EHBO-cursus of reanimatietraining volgen? Bij Independer kun je checken of jouw zorgverzekeraar de kosten daarvan (gedeeltelijk) vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering.
Het merendeel van de mensen heeft een aanvullende zorgverzekering afgesloten, zegt Prins. ,,Toch denk ik dat veel mensen niet weten dat hun aanvullende verzekering eventueel voor een deel dekking biedt. Er zijn verschillende mogelijkheden naast een cursus reanimeren of EHBO. Zo besloot ik zelf toen ik moeder werd mijn aanvullende dekking te verhogen zodat ik ook een vergoeding kreeg die ik kon gebruiken voor een cursus eerste hulp bij jonge kinderen.”
De overheid maakt een afweging als het gaat om noodzakelijke zorg
Het feit dat leren reanimeren niet standaard wordt vergoed vanuit het basispakket is een politieke keuze. ,,Dat kost geld dat de bevolking vervolgens moet ophoesten in de vorm van premie of belasting”, aldus Prins. ,,De overheid maakt wat dat betreft altijd een afweging als het gaat om noodzakelijke zorg en heeft gekozen voor een meer preventieve aanpak in de vorm van meer aandacht naar meer bewegen en gezond eten. Een hartaanval is in dat geval eigenlijk al te laat.”
Doe het nou!
Maar een hartaanval of een andere medische noodsituatie is niet altijd te voorkomen. Christian Eriksen is jong, gezond en sportief. ,,Als zijn medespelers niet zo snel hadden gehandeld en de teamarts met de AED (een automatische externe defibrillator of hartstarter) niet zo snel aanwezig was geweest, dan was het mogelijk veel slechter met hem afgelopen”, zegt Leenstra. ,,Laten we hiervan leren. Waarom niet één training per jaar inzetten om voetballers bij te brengen hoe ze moeten reanimeren?”
Hoewel veel mensen misschien niet wisten dat hun zorgverzekering hierin een helpende hand kan bieden, zegt Prins enige terughoudendheid bij mensen wel te begrijpen. ,,Je leert om te gaan met een noodsituatie waarin jij invloed hebt op leven en dood. Dat kan heel confronterend zijn.” Toch kan Leenstra het belang van levensreddend handelen niet genoeg benadrukken. ,,Ik kan wel van de daken schreeuwen: doe het nou. Het levert je pas wat op als het nodig is, maar als je het één keer meemaakt, dan weet je pas hoe onwijs belangrijk die cursus is geweest.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Stephan Evenblij over angststoornis en overgewicht: ‘Wil me niet schamen voor ongelukkige momenten’
Acteur Stephan Evenblij lijdt aan een angststoornis en wil daar niet geheimzinnig over doen. Zo praat hij ook openhartig over andere persoonlijke zaken als paniekaanvallen, liefde, afwijzing, seks, overgewicht en depressies in de nieuwe podcastserie De Hartenkoning. ,,In onze maatschappij is het gebruikelijk gevoelens van pijn en verdriet weg te drukken. Waarom?’ -
PREMIUM
Waarom je wel en niet je huis zou moeten verhuren
Je kunt er een aardige bijverdienste aan hebben, maar het idee dat er vreemden in je bed slapen is voor jou misschien een stap te ver. De voors en tegens van je huis verhuren. -
Column
Eva Breda raakte gehecht aan haar trauma: ‘Het was de reden dat mensen mij sterk noemden’
Onze mentale gezondheid is er nog nooit zo slecht aan toe geweest. Ervaringsdeskundige Eva Breda, ook journalist voor Libelle, onderzoekt in haar columns hoe dat beter kan. Deze week: gehecht raken aan trauma. -
Energierekening
Ferdi: 'We hebben geen afwasmachine. Echt, klinkt raar hè? Ik zou niet weten waarom’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ferdi Verberk (57) uit Sint Anthonis. -
Enquête
Wat wil jij lezen over je gezondheid?
Van huidaandoeningen, psychische problemen tot een gezonde levensstijl. Laat ons weten over welke weetjes en inzichten over gezondheid je meer zou willen lezen door deel te nemen aan ons lezersonderzoek.
-
Duurder tijdens levertijd: prijzen nieuwe auto’s blijven maar stijgen
Nieuwe auto’s zijn de afgelopen maanden rap duurder geworden, meldt dataleverancier Autotelex. Prijsverhogingen van vijf of zelfs tien procent zijn geen uitzondering en kunnen ook plaatsvinden ná het tekenen van het koopcontract. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
PREMIUM
Negen weetjes over onze spieren: ‘Train je diepe buikspieren, die zijn essentieel’
Ze zijn de hele dag voor ons aan het werk, maar wat weten we nou over ons spieren? In zijn boek ‘De gespierde mens’ verzamelt huisarts Steven van de Vijver (43) de nieuwste inzichten.