Studenten richten Frisse Gedachtes op: ‘Voor als je behoefte hebt aan luisterend oor’
Veel studenten zaten het afgelopen studiejaar grotendeels thuis. Onderwijs op locatie lag stil, contact met studenten en docenten viel weg en voor de studenten die alleen een kamer huren lag een sociaal isolement op de loer. Voor Sem van der Linden (23), Sam Suidman (22) en Thomas Klein Goldewijk (23) reden om in actie te komen.
De studenten ontmoetten elkaar tien jaar geleden op de voetbalclub. Alle drie deden ze hun bachelor in Nijmegen, Klein Goldewijk studeert inmiddels in Amsterdam. ,,We liepen al een tijdje met het idee rond om samen iets op te richten”, vertelt hij. ,,Wat dat precies zou zijn, maakte ons niet eens veel uit. Toen ons leven grotendeels stil kwam te liggen door de pandemie, dachten we dat dit het perfecte moment zou zijn.”
Dat is inmiddels ongeveer een jaar geleden. Nu is daar Frisse Gedachtes: een studentenbeweging gericht op het verbeteren van studentenwelzijn. Het animo onder studenten voor meer sociaal contact bleek gigantisch. De beweging is intussen op 18 universiteiten en hogescholen actief en wist al meer dan 3000 studenten aan elkaar te koppelen. Daar komt bij dat in verschillende studentensteden door heel het land lokale besturen actief zijn.
Chatten en wandelen
Frisse Gedachtes biedt meerdere diensten aan. Zo kan de student ervoor kiezen om te chatten met studenten psychologie. ,,Heb je het lastig dan kun je op deze manier je verhaal kwijt", legt Klein Goldewijk uit. ,,Als je bijvoorbeeld alleen woont, je vastloopt met je studie of alleen even je frustratie wil uiten.”
Het is fijn om een nieuw gezicht te zien, na een tijdje heb je je huisgenoten ook wel weer gezien
Daarnaast is het sinds kort ook mogelijk om samen met een medestudent te gaan wandelen. Studenten van dezelfde universiteit worden dan willekeurig aan elkaar gekoppeld. De 24-jarige Stijn de Laat is zo iemand. Als student toegepaste psychologie in Nijmegen was hij eerder al betrokken bij het chatprogramma van de beweging. ,,Toen ik hoorde over de mogelijkheid tot wandelen besloot ik daar zelf gebruik van te maken”, vertelt hij.
De Laat werd gekoppeld aan een medestudente van dezelfde universiteit. ,,Het eerste kwartier was even aftasten, maar al snel kwamen we erachter dat we allebei lang aan atletiek gedaan hadden.” De student toegepaste psychologie zegt van plan te zijn vaker op pad te gaan. ,,Het is fijn om een nieuw gezicht te zien, na een tijdje heb je je huisgenoten ook wel weer gezien.”
Ambitie genoeg
Afgelopen week werd door premier Rutte op een persconferentie aangekondigd dat het hoger onderwijs weer open zou gaan. Vanaf afgelopen maandag mogen onderwijsinstellingen na vijf maanden zo goed als dicht te zijn geweest, de deuren weer openen voor studenten. Dat is hard nodig, zo blijkt ook uit een enquête eind vorig jaar afgenomen onder 8300 studenten. Een meerderheid geeft aan dat de coronacrisis een negatief effect heeft: ze kunnen zich moeilijk concentreren, voelen zich eenzamer en hebben moeite met de onduidelijkheid en de eventuele gevolgen voor het verdere verloop van hun studie.
Het versoepelen van de maatregelen heeft als het aan De Laat ligt geen invloed op het voortbestaan van Frisse Gedachtes. ,,Het is altijd goed om uit je eigen bubbel te breken en mensen te ontmoeten die je anders nooit zou tegenkomen.”
Dat is ook de gedachte van de initiatiefnemers en ambitie is er genoeg. Naast het chatten en wandelen wordt er ook gekeken naar het organiseren van evenementen, waarvan er aantal al online hebben plaatsgevonden. Klein Goldewijk: ,,Uiteindelijk lijkt het ons vet als we studenten op een fysieke plek een veilige haven kunnen bieden.” Hoe dat uitpakt is aan hun opvolgers. ,,Aan het einde van het jaar dragen wij het stokje over aan de volgende lichting studenten”, aldus Klein Goldewijk.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
PREMIUM
Vijftigplus en een beugelbekkie: ‘Ik heb hem puur uit ijdelheid’
Twintig procent van de beugeldragers in Nederland is volwassen. Ze hebben geen zin meer in scheve tanden of kunnen nu eindelijk een beugel betalen. Want verzekeraars vergoeden (vrijwel) niets. -
video
Onderzoek: Psychische nood onder internationale studenten momenteel torenhoog
Internationale studenten in ons land lijden vreselijk tijdens de coronacrisis, blijkt uit nieuw onderzoek. Het leeuwendeel ervaart stress, eenzaamheid en psychische problemen. Bijna een kwart van de studenten heeft nauwelijks tot geen gevoelens van blijdschap in dit collegejaar. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje.
-
Siamese tweeling met gemeenschappelijk brein succesvol van elkaar gescheiden
Na twee operaties van in totaal 33 uur zijn artsen erin geslaagd de Siamese tweeling Bernardo en Arthur Lima van elkaar te scheiden. Dat op zich was al een hachelijke onderneming, maar het feit dat de tweeling verbonden was via hun schedel en hersenen maakte de situatie extra delicaat. Het gaat om de oudste tweeling waarbij zo’n operatie succesvol is uitgevoerd. -
San Francisco roept noodtoestand uit vanwege apenpokken: ‘Epicentrum van het land’
De Amerikaanse stad San Francisco roept de noodtoestand uit vanwege de apenpokken, in de hoop dat er zo meer hulp komt voor mensen die een verhoogd risico lopen op het virus. De gezondheidsautoriteiten, die 261 besmettingen hebben geconstateerd, noemen de stad ‘het epicentrum van het land’. -
PREMIUM
Last van een vol hoofd? ‘Je omgeving beïnvloedt je, en niet altijd even positief’
Als je hoofd elke dag te veel prikkels krijgt te verwerken, kom je in de gevarenzone van chronische stress en oververmoeidheid. Charlotte Labee (36), schrijver van Overprikkeld Brein, weet er alles van.