Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

Steeds duidelijker hoe je dementie voorkomt: 'Wat goed is voor je hart, is ook goed voor je brein’

Er komen steeds meer mensen met dementie bij in Nederland. In 2040 zal het totaal op een half miljoen mensen liggen, verwacht Alzheimer Nederland. Een oplossing vinden waarmee de aandoening kan worden voorkomen of genezen is belangrijker dan ooit. Ook moeten mensen met dementie een zo goed mogelijk leven hebben. Maar de complexiteit van de ziekte maakt dit alles tot een grote uitdaging.

  1. Twijfel je of vaccinatie verstandig is omdat je aandoening hebt? Expert geeft duidelijkheid

    Twijfel je of vaccinatie verstandig is omdat je aandoening hebt? Expert geeft duidelijk­heid

    Met de stijgende besmettingscijfers nemen ook de vragen toe over de werking van het vaccin, een mogelijke boosterprik en de werking van antistoffen. Topspecialisten van het Rotterdamse MC geven daarom antwoord op al jullie vragen. Deze keer: Een griepprik werd mevrouw Starrenburg afgeraden omdat zij een hoge dosering prednison gebruikt. Wat is wijsheid als het aankomt op vaccineren voor haar en anderen met een onderliggende ziekte of aandoening.
  2. Van de een op andere dag was Maike mantelzorger: ‘Het eerste jaar zijn we 52 keer naar het ziekenhuis geweest’

    Van de een op andere dag was Maike mantelzor­ger: ‘Het eerste jaar zijn we 52 keer naar het ziekenhuis geweest’

    Van de vijf miljoen mantelzorgers die Nederland rijk is, voelt bijna een half miljoen zich overbelast. Uit een test, uitgevoerd in een drietal gemeenten, blijkt dat mantelzorgers ‘dingen regelen’, ‘huishoudelijke hulp’ en ‘verzorging’ als zwaar ervaren. Vereniging MantelzorgNL trekt op de Dag van de Mantelzorg aan de bel: ,,Dit geldt voor mantelzorgers door heel Nederland.”