Volledig scherm
PREMIUM
© Helen van Vliet

Sneller vrienden maken doe je met deze twaalf tips

Veel vriendschappen ontstaan op een natuurlijke en ongedwongen manier, waardoor je niet doorhebt hoe of wanneer ze begonnen. Maar wat als je bevriend wilt raken met iemand die je net hebt leren kennen? Twaalf adviezen.

1. Kopieer en imiteer
Deze strategie staat bekend als spiegelen en bestaat uit het imiteren van het gedrag van de tegenpartij. Ben je met iemand aan het praten? Probeer dan zijn of haar lichaamstaal, gebaren en gezichtsuitdrukkingen subtiel na te doen. Uit onderzoek blijkt dat dit kameleoneffect, dat optreedt als mensen elkaars gedrag nabootsen, ervoor zorgt dat jullie elkaar sneller leuk vinden.

2. Zorg voor routine
Volgens het blootstellingseffect houden mensen van dingen die ze kennen. Kennis over dit fenomeen dateert uit de jaren 50, toen onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology in Amerika ontdekten dat studenten die meer passieve dagelijkse interacties hebben, zoals elkaar begroeten in de gang, vaker vrienden worden. Woon je niet bij vrienden in de buurt? Probeer dan een vaste routine te creëren, bijvoorbeeld samen koffiedrinken.

  1. Beantwoord samen deze 36 vragen en je bent (weer) verliefd, aldus de wetenschap
    Liefdesrecept

    Beantwoord samen deze 36 vragen en je bent (weer) verliefd, aldus de wetenschap

    Of je nu al jaren samen bent of voor het eerst op date gaat, volgens de wetenschap is het mogelijk om verliefd te worden door 36 vragen te beantwoorden. Deze methode is al in de vorige eeuw ontwikkeld en getoetst door psycholoog Arthur Aron. Hij slaagde er zo'n 25 jaar geleden in om twee vreemden verliefd op elkaar te laten worden. Of beter gezegd: zes maanden na het onderzoek stapten de twee proefpersonen in het huwelijksbootje.