RIVM: Vooralsnog zes mensen met apenpokken in Nederland
Met videoInmiddels zijn bij zes mensen in Nederland apenpokken vastgesteld. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vrijdag bevestigde het instituut het eerste apenpokkengeval in Nederland. Zaterdag liep dat op naar twee.
Tot nu toe zijn alle mensen die besmet zijn geraakt met het apenpokkenvirus mannen die seks hebben met mannen. Een deel van de mannen is bij het Darklands Festival in België geweest, dat eerder al werd aangemerkt als mogelijke brandhaard. Darklands is een groot fetisjfestival en vond plaats in Antwerpen van 4 tot 9 mei. Het is voornamelijk gericht op de homogemeenschap.
Het RIVM benadrukt dat het apenpokkenvirus zich niet alleen verspreidt via seksueel contact en dat niet alleen de homogemeenschap te maken heeft met het virus. Het instituut blijft nieuwe mogelijke gevallen analyseren samen met het Erasmus MC. Het aantal gevallen kan dus nog oplopen. De Europese gezondheidsdienst ECDC meldt dat in totaal 85 gevallen met apenpokken zijn vastgesteld in de Europese Unie.
Geen collectieve maatregelen
Meer informatie over de mensen met apenpokken wil het RIVM niet delen. De GGD mensen vraagt die contact hebben gehad met of in de buurt zijn geweest van iemand die positief testte op het apenpokkenvirus om tot drie weken in quarantaine te gaan. Het gaat echter om een voorzorgsmaatregel, benadrukt een woordvoerder van het RIVM, omdat er nog veel onduidelijk is over het virus. De GGD voert bron- en contactonderzoek uit, zodat nauwe contacten zoals huisgenoten en sekspartners gewaarschuwd kunnen worden.
Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers liet dit weekend ook al weten dat mensen die door contact met een patiënt veel risico lopen een pokkenvaccin aangeboden krijgen. Als de prik binnen vier dagen wordt toegediend, is de kans het grootst dat iemand niet ziek wordt.
De minister benadrukt ook dat het gaat om de aanpak van individuele gevallen en dat er geen collectieve maatregelen te verwachten zijn. Het apenpokkenvirus is overigens niet heel ziekmakend, zegt het RIVM. De symptomen lijken op die van pokken, maar het ziekteverloop is iets milder.
Korstjes
Mensen die het apenpokkenvirus oplopen, kunnen eerst last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid. Na een paar dagen krijgen ze ook blaasjes op de huid. Tot de korstjes zijn afgevallen, is iemand met apenpokken besmettelijk voor anderen, meldt het RIVM. Dat kan twee tot vier weken duren. Verreweg de meeste mensen genezen vanzelf. Het virus kan wel gevaarlijk zijn voor mensen die al een verzwakte weerstand hebben, voor kinderen en voor zwangeren.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft geen reden om aan te nemen dat het apenpokkenvirus zich heeft gemuteerd. Rosamund Lewis van de pokkenafdeling van de WHO, zei tijdens een informatiebijeenkomst in Genève dat mutaties bij dit virus sowieso weinig voorkomen. Volgens de WHO is de situatie beheersbaar.
Wetenschappers doen wel onderzoek naar het verloop van de virusuitbraak. Ze willen aan de hand van verschillende besmettingen begrijpen waarom de apenpokken zich nu relatief snel verspreiden.
Terugbrengen naar West- en Centraal Afrika
Maria van Kerkhove, hoofd opkomende ziektes en zoönoses van de WHO, zei ook in Genève dat de uitbraak te stoppen is. De epidemiologe denkt dat het apenpokkenvirus terug te brengen is naar het gebied waar de ziekte oorspronkelijk voorkomt, West- en Centraal-Afrika. Daarbuiten moeten landen de besmettingen van mens op mens tegengaan.
Ook de Europees gezondheidsdienst ECDC zei vandaag dat de kans klein is dat het virus zich grootschalig verspreidt onder de Europese bevolking. Wel is de verwachting dat de ziekte zich nog breder verspreidt onder bepaalde groepen, zoals mensen met meerdere sekspartners. Ondanks dat het geen seksueel overdraagbare aandoening is, is de kans op verspreiding bij nauw contact groter.
Aantal Engelse gevallen van apenpokken ruim verdubbeld
Het aantal gevallen van apenpokken in Engeland is ruim verdubbeld. Het steeg met 36 tot 56 bevestigde gevallen sinds 7 mei, melden de Britse gezondheidsautoriteiten.
In Groot-Brittannië werden ruim twee weken geleden de eerste gevallen van de virusziekte in Europa vastgesteld. Inmiddels verspreidt de aandoening zich gestaag. Apenpokken zijn eigenlijk alleen in delen van Afrika gebruikelijk.
De Britten zijn inmiddels begonnen met het vaccineren van mensen die een groot risico lopen omdat zij contact hebben met besmette personen. Na de toediening van de eerste ruim duizend doses van het middel Imvanex zijn er nog meer dan 3500 doses beschikbaar, aldus de autoriteiten.
Hoewel de huidige uitbraak aanzienlijk en zorgwekkend is, blijft het risico voor de Britse bevolking laag, zegt de instantie die waakt over de volksgezondheid.
Bekijk onze video’s over het apenpokkenvirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Eigenaren zonnepanelen benadeeld bij saldering per maand, CDA stelt Kamervragen
Het CDA heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie over hoe energieleveranciers de teruglevering van zonnepanelen verrekenen. De leveranciers moeten op jaarbasis salderen, maar het komt voor dat ze dat per maand doen. -
met video
Google je weleens op hoofdpijn of knobbeltje? Dit is waarom je vaak uitkomt bij kanker
Je hebt hoofdpijn of voelt ergens een knobbeltje. Je googelt om te kijken wat het kan zijn en wat je eraan kunt doen. Binnen een paar clicks lees je dat je misschien wel kanker hebt. Hoe kan dat? -
Mijn bevalling
Lisa (17) beviel plotseling: 'Bij de spoedpost zagen ze dat ik zwanger was én aan het bevallen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Lisa Kuijpers had op haar 17e een verrassingsbevalling: zij wist tot op het moment dat ze haar zoontje kreeg niet dat ze zwanger was. -
PREMIUM
Na je vijftigste op zoek naar een nieuwe baan: zo verging het Erik en Jan
Nederland telt een recordaantal openstaande vacatures, maar toch ervaren veel oudere werkzoekenden problemen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Erik Kuiper en Jan Elzen moesten beiden opnieuw solliciteren na hun vijftigste. Dit zijn hun ervaringen. -
PREMIUM
Naast de zorg voor haar dochter, werd Annemieke (72) mantelzorger van haar man: ‘Ik had er genoeg van’
Sommige mensen lijkt ook echt álles te overkomen. Neem nu de dochter én man van Annemieke van Zanten (72) uit het dorpje Hollandsche Rading. Ze zijn beiden zo hulpbehoevend dat vrijwel het hele leven van Van Zanten in dienst van hen staat. Deels ten koste van haarzelf. ,,Je rolt erin, tegen wil en dank.”
-
Apenpokkenvirus voor het eerst in Nederland vastgesteld
Het apenpokkenvirus is voor het eerst in Nederland vastgesteld bij een persoon. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). -
Tot drie weken quarantaine na contact met apenpokken-patiënt, adviseert GGD
De GGD vraagt mensen die contact hebben gehad met of in de buurt zijn geweest van iemand die positief testte op het apenpokkenvirus om tot drie weken in quarantaine te gaan. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, benadrukt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), omdat er nog veel onduidelijk is over het virus. -
Nederlandse slachtoffers nemen juridische stappen tegen Turkse cosmetisch arts
Nederlandse vrouwen die slachtoffer zijn geworden van complicaties bij cosmetische operaties in Turkije willen de betreffende arts daarvoor aansprakelijk stellen. Ze starten een juridische procedure. ,,Ik wil gerechtigheid voor mijn dochter’’, zegt initiatiefnemer Julie Hari.