Rivm: Levensverwachting flink hoger als Nederlander sigaret laat liggen
Het aantal mensen dat in Nederland overlijdt door kanker is relatief groot, blijkt uit onderzoek van het Rivm. In vergelijking met andere Europese landen scoort ons land goed als het gaat om de kwaliteit van medische zorg. De levensverwachting kan echter omhoog, als we de peuk laten liggen.
Het instituut vergeleek de gezondheid van Nederlanders met die van inwoners van elf 'buurlanden'. Volgens het Rivm komt de gezondheid van de Nederlandse bevolking op hoofdlijnen overeen met die van ons omringende landen.
De levensverwachting van Nederlanders is sinds 1950 met ruim negen jaar toegenomen. Gemiddeld worden mannen 80,1 jaar en vrouwen 83,3 jaar oud. Mannen komen boven de internationale levensverwachting uit, maar vrouwen scoren beduidend lager.
Relatief veel rokers
Nederland scoort gemiddeld wat betreft het percentage sterfgevallen door een herseninfarct of hersenbloeding (beroertes). Ook het percentage mensen met overgewicht en het percentage jongeren dat alcohol gebruikt, wijkt niet veel af.
Uit het onderzoek komt naar voren dat er in ons land relatief veel rokers zijn, dat zorgt voor een hoog aantal doden ten gevolge van kanker. In 2017 gaf ruim 23 procent van de volwassenen aan wel eens te roken. In 2000 was dat percentage nog ruim 32 procent. De Nederlandse levensverwachting zou met minder rokers aanzienlijk hoger liggen.
Percentage verminderen
De afgelopen jaren laten een daling van het aantal longkankerdoden onder mannen zien, doch een stijging onder vrouwen. Wat het instituut betreft ligt er voor Nederland daarom een taak het percentage rokers te verlagen.
Ook de dalende vaccinatiegraad is een bron van zorg, die tegengegaan moet worden. Het Rivm stipt ook de toenemende vergrijzing van Nederland aan en ziet het waarborgen van een goede en betaalbare zorg als uitdaging.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMHemd van het lijf
Ellen ten Damme let op eten en drinken om fit te zijn, ‘maar ook om in pakje te passen’
In Hemd van het Lijf vertellen BN’ers over hun gezondheid. Social media verdwijnen wat haar betreft vandaag nog, maar Ellen ten Damme leert wel graag nieuwe dingen – tappen, buikdansen, ballroom. Complimenten krijgt ze vooral over haar billen: ‘Daar heb ik weinig aan want ik zie ze niet.’ -
Hoe ga je om met
Ingrid over haar zoontje met astma: ‘Ik had het idee dat niet iedereen zijn benauwdheid serieus nam’
Je leest vaak verhalen over mensen die zelf ziek zijn of een aandoening hebben, maar hoe ga je daar eigenlijk als partner, familielid of vriend(in) mee om? In deze rubriek geven experts praktische tips. Deze week: Ingrid Vogel (50). Haar zoontje Sem (8) heeft een heftige vorm van astma. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
Eva Breda is het verleerd zich te vervelen: ‘In ieder leeg agendablokje zoek ik de ruis van alledag op’
Onze mentale gezondheid is er nog nooit zo slecht aan toe geweest. Ervaringsdeskundige Eva Breda, ook journalist voor Libelle, onderzoekt in haar columns hoe dat beter kan. Deze week: leren vervelen. -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn.
-
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
Een op de vijf Nederlanders wil minder loon voor rokers
Bijna 18 procent van werkend Nederland vindt dat rokers minder loon zouden moeten krijgen dan niet-rokers, omdat zij de maatschappij meer geld kosten. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 1000 mensen in loondienst. -
Wereld Niet Roken Dag
Waarom we stoppen met roken: 'Papa, wil je graag dood?'
Het aantal rokers in Nederland blijft dalen, maar toch steekt nog altijd bijna een kwart van de volwassenen dagelijks een peuk op. Dat blijkt uit cijfers van het CBS in het kader van 'Wereld Niet Roken Dag'. Wij vroegen ex-rokers naar hun ultieme stoptip.