RIVM: aantal mannen met apenpokken ruim verdubbeld tot 26
updateHet apenpokkenvirus is inmiddels bij 26 mannen in Nederland vastgesteld. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van vorige week woensdag, toen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) liet weten dat het virus bij twaalf mensen was ontdekt. Het virus is bij nog geen enkele vrouw in Nederland aangetroffen.
Volgens een woordvoerster van het RIVM gaat het voornamelijk om mannen die wisselende seksuele contacten hebben gehad met andere mannen. Eerder werd al bekend dat een deel van de Nederlandse besmettingen te herleiden is naar een uitbraak op het Belgische festival Darklands, een fetisjevenement. Onder de mensen die het virus opliepen zijn relatief veel mannen die seks hebben met andere mannen, maar gezondheidsdiensten waarschuwen voor een verkeerd beeld. Iedereen kan apenpokken krijgen. Zo raakten in Groot-Brittannië een vrouw en een kind besmet,
Het virus komt van oorsprong voor in Afrika. De afgelopen weken gaat het rond in Europese landen. Het aantal besmettingen blijft tot nog toe wel vrij beperkt. Op vrijdag 20 mei werd voor het eerst gemeld dat iemand in Nederland de ziekte had opgelopen. ,,Opvallend is dat bij het merendeel van deze mensen geen link met de gebieden in Afrika gevonden kon worden. Dit betekent dat het virus zich in Europa heeft kunnen verspreiden”, aldus het RIVM.
Isolatie
Mensen kunnen het virus oplopen door nauw (huid)contact met iemand die het bij zich draagt. Naast kenmerkende bultjes op de huid kunnen patiënten last krijgen van koorts, hoofdpijn, rugpijn en gezwollen lymfeklieren. Meestal is het ziekteverloop vrij mild, maar bij complicaties kan de ziekte dodelijk zijn. Mensen die voor 1974 zijn geboren, zijn nog gevaccineerd tegen de ‘gewone’ pokken, die toen rondgingen op de wereld. Dat vaccin werkt ook tegen apenpokken.
Bij een verdenking van besmetting moet je je bij de huisarts melden, die neemt met een wattenstaaf wat vocht af bij de pok en dat wordt ingestuurd naar het lab van het RIVM. Wie positief test op apenpokken moet in isolatie. Dat betekent dat diegene geen contact met anderen mag hebben totdat de klachten over zijn. Nauwe contacten, zoals gezinsleden en sekspartners, moeten uit voorzorg in quarantaine. Zij kunnen door de GGD een vaccin aangeboden krijgen. Veel verdachte gevallen gaan ook over waterpokken, merkte het RIVM vorige week, dat is een herpesvirus.
Verspreiding
Er wordt nu door gezondheidsautoriteiten uitgezocht hoe verspreiding plaatsvindt en welke risicogroepen moeten worden gewaarschuwd. De Europese variant is meestal niet heel besmettelijk, maar veel is nog onduidelijk over de verspreiding ervan bij de personen die nu ziek zijn.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt vandaag dat de uitbraak niet zal leiden tot een pandemie, al is het nog onduidelijk of mensen die geïnfecteerd zijn, maar geen klachten hebben, anderen kunnen besmetten. Wereldwijd zijn er meer dan driehonderd bevestigde gevallen.
Bekijk onze video’s over het apenpokkenvirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
-
Vrienden komen in actie na twee zelfdodingen binnen dezelfde groep: ‘Genoeg is genoeg’
De hechte vriendengroep van Tim Zuidberg werd tot twee keer toe overvallen door intens verdrietig nieuws. Hoewel het voor de buitenwereld goed leek te gaan, zagen twee vrienden uit zijn groep de afgelopen jaren geen uitweg meer. Samen met zijn vrienden heeft Tim nu een stichting opgericht om mentale gezondheid onder jongvolwassenen bespreekbaar te maken. ‘We willen dat het normaal wordt om je gevoelens te uiten, dat is dapper.’Leiden, Oegstgeest -
PREMIUMINTERVIEW
Nu 12 gevallen van apenpokken: is iedereen van 48 jaar en ouder veilig?
Een bijna vergeten virus verrast de wereld, Nederland telt nu twaalf gevallen van apenpokken. Dat worden er meer. Moeten we ons zorgen maken? En waarom vaccineren we nog niet? RIVM-viroloog Chantal Reusken legt uit. -
Staaroperatie aan twee ogen tegelijk geeft winst voor patiënt, financiën en milieu
Het opereren van staar in beide ogen op één dag in plaats van met twee weken tussentijd: het is even veilig, patiëntvriendelijker én goedkoper. Dat toont grootschalig onderzoek onder leiding van het Maastricht UMC+ aan. „In potentie kan jaarlijks tot 27 miljoen euro bespaard worden.’’ -
PREMIUM3
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
-
-
WHO: apenpokken nu in 19 landen, uitbraak blijft beheersbaar
De recente uitbraak van apenpokken is ongebruikelijk, maar blijft vooralsnog beheersbaar, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het ziektevirus is eigenlijk alleen in delen van Afrika gebruikelijk, maar dook op 7 mei ook op in Europa. Sindsdien zijn er 131 gevallen geregistreerd in negentien landen en nog eens 106 vermoedelijke gevallen. -
PREMIUM
FC Twente-prof ‘geneest’ van tinnitus, experts sceptisch: ‘Vraagtekens bij dure behandeling’
Kno-artsen en audiologen waarschuwen voor misleidende berichten dat tinnitus ‘te genezen zou zijn’. Bij de Tinnitus Academie in Enschede loopt het storm nadat FC Twente-speler Michal Sadilek vertelde dat hij dankzij die academie verlost is van de piep in zijn oor. De methode die deze organisatie gebruikt is ‘klassieke kwakzalverij’, zegt de Vereniging tegen de Kwakzalverij. De Tinnitus Academie nodigt de criticasters in dit verhaal uit om een maand lang mee te lopen.