Onderzoek UMC: Aantal aanvullende operaties darmkanker kan helft omlaag
Een groot deel van de patiënten bij wie in een vroeg stadium darmkanker via een kijkoperatie is weggehaald, hoeft mogelijk niet meer onder het mes. Dertien Nederlandse ziekenhuizen denken dat dankzij een nieuwe rekenmethode een aanvullende operatie nog slechts in een op de drie gevallen nodig is.
Het blijkt in de praktijk moeilijk om te bepalen wie er na een kijkoperatie kans op uitzaaiingen heeft en hoe groot die kans is. Artsen nemen daarom het zekere voor het onzekere en voeren bij ongeveer 65 procent van de patiënten een tweede operatie uit. Achteraf wordt, na bestudering van het weefsel, pas duidelijk of die tweede operatie nodig was.
De deelnemende ziekenhuizen hebben stukjes weefsel van vroege kanker in darmpoliepen, met een gesteelde vorm, aan een nader onderzoek onderworpen. Aan de hand daarvan is gekeken welke kenmerken op uitzaaiingen naar de lymfeklieren duiden. Met de rekenmethode die uit dat onderzoek kwam, kan het aantal vervolgoperaties met de helft worden verminderd.
Niet overbehandelen
,,Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker heeft ervoor gezorgd dat we veel patiënten zien met een aandoening in een vroeg stadium. Het is belangrijk dat we voorkomen dat die patiënten overbehandeld worden, met name in hun belang, maar natuurlijk ook vanuit het oogpunt van kostenbeheersing'', zegt maag-darm-leverspecialist Leon Moons van het UMC Utrecht.
Moons stelde al in 2016 dat veel patiënten, bij wie darmkanker in een vroeg stadium wordt behandeld, onnodig worden geopereerd. ,,Omdat het niet altijd duidelijk is of er uitzaaiingen naar de lymfeklieren zijn, krijgen veel mensen na een verwijdering van een kwaadaardige poliep tijdens een darmonderzoek een aanvullende darmoperatie om de lymfeklieren weg te halen'', schrijft hij op de site van de maag-lever-darmstichting.
In het onderzoek, waaraan naast Moons ook promovendus Yara Backes en patholoog Miangela Laclé van het UMC Utrecht meewerkten, werd weefsel van 708 reeds geopereerde patiënten bestudeerd. Op basis van de nieuwe rekenmethodiek, waarin onderscheid wordt gemaakt tussen vijf verschillende factoren, wordt nog maar 32,5 procent van de patiënten doorverwezen voor een aanvullende operatie. Jaarlijks krijgen ruim 15.000 Nederlanders de diagnose darmkanker.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Het verlies van zijn vrouw valt hem zwaar, maar een half jaar later is hij heel monter
Zijn vrouw is een jaar geleden overleden, de patiënt mist haar. Maar op de volgende halfjaarlijkse controle is hij onverwachts een andere man: opgewekt met een twinkeling in zijn ogen. Dokter Rutger Verhoeff schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt. -
PREMIUM
Vorig jaar 2000 skaters naar de spoedeisende hulp: ‘Doe bescherming om’
Inlineskaten is flink populair, maar zorgt ook voor drukte op de spoedeisende hulp. Vorig jaar belandden ruim tweeduizend skaters in het ziekenhuis met gebroken botten, een hersenschudding of ander letsel. Het gaat vooral om jonge vrouwen. Vandaag start een campagne met tips om valpartijen en letsel bij het skeeleren te voorkomen. -
PREMIUMMet video's
Laatste hoop van Inti (3) is gevestigd op experimentele medicatie: 'Dat zou zoveel schelen’
Er komen steeds meer geneesmiddelen en therapieën op de markt voor kleinere patiëntgroepen. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) hoopt dat nieuwe therapieën van het Erasmus MC uitkomst kunnen bieden en toch betaalbaar blijven. Bijvoorbeeld voor de 3-jarige Inti. Haar ouders vertellen hoe ze nu noodgedwongen een heel ‘bedrijf’ met verpleegkundigen hebben opgetuigd. -
PREMIUMAdviezen
‘Mijn schoonmoeder dreef een wig tussen mijn man en mij, ons huwelijk heeft het niet gered’
In de ogen van een schoonmoeder kan lang niet elke schoonzoon of schoondochter het goed genoeg doen. Toch is het belangrijk voor je relatie om de band gezond te houden. Zet op Moederdag de eerste stap. Relatiecoach Danielle Veenhuizen: ,,Vaak zijn mensen zich helemaal niet bewust van hun gedrag. Net als in elke relatie is communicatie dé sleutel.”
-
Vrienden komen in actie na twee zelfdodingen binnen dezelfde groep: ‘Genoeg is genoeg’
Leiden, Oegstgeest -
-
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.