Obesitasmedicijn vanaf 1 april in het basispakket
Voor het eerst wordt een geneesmiddel voor de bestrijding van ernstig overgewicht vergoed vanuit het basispakket. Een kleine groep obesitaspatiënten kan daar, in combinatie met een leefstijlinterventie, gebruik van maken.
Het middel liraglutide, dat in het medicijn Saxenda zit, valt vanaf 1 april onder de vergoeding van het basispakket, zo heeft met ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt. Saxenda remt het hongergevoel waardoor mensen langzaam afvallen.
Niet iedereen met overgewicht kan het medicijn vergoed krijgen, het geldt alleen voor mensen met een BMI hoger dan 40 of mensen met een BMI hoger dan 35, die ook een extreem verhoogd gezondheidsrisico hebben, zoals een hart-of vaatziekte. Het middel wordt alleen vergoed als het in wordt gezet in combinatie met een leefstijlinterventie. Zo'n interventie helpt mensen met overgewicht meer te bewegen en gezond te eten. ‘Het doel is een blijvende verandering in gedrag', stelt Zorginstituut Nederland.
2600 euro
Een behandeling met Saxenda kost zo'n 2600 euro per patiënt per jaar. Uit wetenschappelijk onderzoek is, volgens het Zorginstituut, gebleken dat met het middel veel patiënten minstens 10 procent meer afvallen dan met een placebo.
Er staan overigens nog twee medicijnen tegen overgewicht op de lijst om mogelijk te worden opgenomen in het basispakket, zo meldt het pharmaceutisch weekblad: naltrexon, voor patiënten met een BMI van 27 of hoger, en setmelanotide voor patiënten met een zeldzame, erfelijke vorm van obesitas.
Obesitas wordt gezien als chronische ziekte. Mensen met een BMI hoger dan 30 kunnen als obesitaspatiënt worden gezien. Een BMI hoger dan 40 wordt als morbide obesitas gezien, ziekelijk overgewicht. Wereldwijd kampt een derde van de bevolking met overgewicht.
Bij één op de vijf kinderen met obesitas is niet een ongezonde leefstijl, maar een medische oorzaak de reden voor het overgewicht:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
WHO: Ongeveer 15 miljoen sterfgevallen door coronapandemie
Door de coronapandemie zijn wereldwijd ongeveer 15 miljoen mensen meer overleden dan zonder de virusuitbraak het geval zou zijn geweest. Dat schat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De zogeheten oversterfte die de VN-organisatie heeft berekend is een optelsom van de directe én indirecte sterfte die aan de pandemie is te wijten. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUMColumn
Leiders hebben de neiging om de regels niet te volgen die voor anderen wel gelden
Veel leiders denken een uitverkorene te zijn die immuun is voor door hemzelf opgestelde regels, stelt Steven Pont deze week. Daarmee kunnen ze hun omgeving vergiftigen. -
met video
Bijzondere zwangerschap in Amerika: vrouw bevalt twee keer van zelfde kind
Een bijzondere zwangerschap in Amerika: een vrouw zal daar binnenkort voor de tweede keer bevallen van dezelfde zoon. Artsen voerden via een keizersnee een operatie uit aan de open rug van het ongeboren kind. Daarna ging het voor de resterende elf weken van de zwangerschap terug de baarmoeder in. -
Koken & Weten
Suikertaks is géén betutteling: ‘Ongezond eten stimuleren is juist betutteling’
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar discussie over bestaat. Dit keer: een somber vooruitzicht over suiker, overgewicht en de suikertaks die er maar niet komt.
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUM
In paniek op een drukke plek? ‘Komt vooral door hoe jij jezelf voelt’
Een volle concertzaal, een drukke winkelstraat: sommige Nederlanders vinden het héél onprettig of raken ervan in paniek, ook omdat ze het door corona niet meer gewend zijn. Waar zijn we precies bang voor, en wat kunnen we eraan doen? Eerste tip van angst- en fobiecoach Pieter Frijters: begin met het strekken van je tenen.