Volledig scherm
Pennen van het merk Emerade functioneren mogelijk niet naar behoren. © Shutterstock

Mogelijk defecte pennen met adrenaline terug naar apotheek

Alle pennen met adrenaline van het merk Emerade, waarmee mensen met zware allergieën zichzelf kunnen injecteren, worden teruggeroepen. Aanleiding daarvoor zijn twee exemplaren in het Verenigd Koninkrijk die niet werkten, maakte de gezondheidsinspectie bekend.

Mensen met een ernstige allergie dragen hem altijd op zak. Het gaat bijvoorbeeld om een noten- of een wespenallergie. Bij een zware allergische reactie dienen zij zichzelf een injectie toe. Volgens de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd is de kans dat de pen niet werkt, heel klein.

De gevolgen voor een patiënt zijn wel heel groot als de pen op een cruciaal moment weigert. De oorzaak van het probleem is nog niet bekend. De twee patiënten die een defecte adrenalinepen hadden, hebben het volgens de inspectie overleefd.

Mensen met een adrenalinepen van het merk Emerade kunnen deze omruilen voor een ander merk adrenalinepen met dezelfde werking bij hun apotheek. Gebruikers worden hierover ook benaderd door hun apotheker.

  1. Zieke baby Pia heeft reddende prik van twee miljoen euro: ‘Niet zeker of aanslaat’

    Zieke baby Pia heeft reddende prik van twee miljoen euro: ‘Niet zeker of aanslaat’

    Het tien maanden oude meisje Pia uit het Belgische Wilrijk, dat lijdt aan een zeldzame erfelijke aandoening, heeft eindelijk het peperdure geneesmiddel Zolgensma gekregen. ,,Woensdag kreeg ze het infuus, er zijn geen bijwerkingen’’, zegt Pia’s moeder. Of het medicijn het leven van het meisje kan redden, moet nu blijken. Duizenden Belgen brachten met een sms-actie de bijna twee miljoen euro bij elkaar die nodig was om de kosten van het medicijn te dekken.