Met deze psychologische trucs krijg je je man wél van de bank af
We moeten meer bewegenWe moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 15: hoe krijg ik mijn man van de bank af?
Hoe krijg ik mijn man van de bank af? Die vraag krijg Johnny Buivenga met enige regelmaat. ,,Vaker dan mannen die vragen hoe ze hun vrouw van de bank krijgen”, zegt de sportcoach en gedragswetenschapper. ,,Misschien omdat vrouwen gezonder zijn?”
Volgens het CBS is de levensverwachting bij geboorte voor mannen 79,7 jaar en voor vrouwen 83,1 jaar. Ja, vrouwen roken minder en drinken minder alcohol en suikerhoudende dranken. Ook eten vrouwen minder rood en bewerkt vlees. Toch zijn de verschillen in eet- en drinkgedrag tussen mannen en vrouwen over het algemeen beperkt, laat het Voedingscentrum weten.
Bepaal het type weerstand
Om je man van de bank te krijgen is het belangrijk om te weten welke weerstanden er spelen. ,,Pas als je weet met welke weerstand je te maken hebt, kun je de juiste techniek inzetten”, weet Buivenga. De belangrijkste weerstanden die een rol kunnen spelen zijn:
• Reactance: als iemand zich met je bemoeit, los van de inhoud. Het ‘ik moet helemaal niets’-gevoel.
• Scepticisme: twijfel, onzekerheid, het niet helemaal weten en daardoor niet tot actie overgaan.
• Inertia: iemand wil het wel, maar doet het niet. Wat mee kan spelen is: het voornemen vergeten, terugvallen in oud gewoontegedrag, leukere dingen die afleiden of gewoon vermoeidheid.
Begin met de check of je man de eerste weerstand heeft, adviseert Buivenga. Dat kan door jezelf de vraag te stellen: zou hij door mij geïrriteerd kunnen zijn? In dat geval moet je een andere afzender zoeken. Een horloge dat zegt: je hebt te veel gezeten vandaag. Of de weegschaal die aangeeft dat je bent aangekomen. Buivenga: ,,Je gezondheid tracken is een krachtige beïnvloeder van gezondheidsgedrag.”
Don’t shoot the messenger
,,Rechtstreeks invloed uitoefenen, kan tot reactance leiden”, zegt Buivenga. ,,Je kunt daarom een ander persoon erbij betrekken. Stel je spreekt als stel af met een ander stel en hij zegt dat hij sporten zo fijn vindt. Zijn partner vraagt dan aan jouw partner: goh, sport je ook? Hij moet dan ‘nee’ zeggen en dat voelt onprettig. Bovendien voelt jouw partner wel hoe jij erover denkt, maar je bent niet de bron.”
Zonder weerstanden zouden we onverantwoorde risico's nemen door zonder helm op een motor te gaan zitten
Als er geen sprake is van irritatie, dan kan het onzekerheid of twijfel zijn. ,,Onzekerheid klinkt groot”, weet Buivenga, ,,maar het kan iets heel kleins zijn.” Ben ik wel fit genoeg? Ik weet niet hoe de apparaten in de sportschool werken. Ik ben bang dat ik een blessure krijg. Wat dan helpt is: meedenken en garanties bieden. ,,Dat kun je als partner prima doen, door na te denken hoe je twijfels kunt wegnemen of door samen te gaan sporten.”
De laatste weerstand is inertia. Daarbij kan het helpen het gewenste gedrag zo makkelijk mogelijk te maken. Breng structuur aan door elke week op hetzelfde moment te gaan sporten. ,,En biedt aan op de kinderen te passen of te koken: dan kun jij sporten.”
Fiets naar je werk dag
Donderdag is het fiets-naar-je-werkdag. Ondanks de goede voornemens gisteren, sneuvelden die vanmorgen in de drukte. ,,Zet ’s avonds je fiets in de gang”, zegt Buivenga. ,,Dat kun je als partner zeggen, maar het is beter als diegene dat zelf doet. Om het gevaar van bemoeienis te ontlopen, zou je kunnen zeggen: ‘Ik heb laatst op AD.nl gelezen dat het kan helpen om je fiets vast klaar te zetten’.”
Deze technieken werken niet alleen om je partner van de bank te krijgen, ze kunnen ook helpen om gedrag van je kinderen en collega’s te beïnvloeden. ,,We hebben allemaal weerstanden en die zijn heel gezond. Weerstanden hebben ons helpen overleven. Zonder weerstanden zouden we onverantwoorde risico’s nemen door zonder helm op een motor te gaan zitten. En we zouden zo veel energie kwijt zijn dat we geen energie meer hebben voor wat écht belangrijk is en we zouden in een burn-out raken.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Pinda, tarwe, melk en pollen; '100 jaar geleden was bijna niemand allergisch’
Pinda, tarwe, melk, schaaldieren of pollen; je kent vast wel iemand die allergisch is voor een van deze dingen. Het aantal mensen met een allergie is de laatste jaren flink toegenomen. Hoe komt dat? -
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen? -
PREMIUM
Experts signaleren meer gebitslijtage bij kinderen: ‘Denk er niet te licht over’
Harde cijfers zijn er nog niet, maar tandartsen en mondhygiënisten zien steeds meer gaatjes, ontstoken tandvlees en gebitsslijtage bij kinderen. In de coronatijd lijken meer mensen soepeler om te zijn gesprongen met preventie, zoals tweemaal daags tandenpoetsen. -
We moeten meer bewegen
De mens is gemaakt om te wandelen: ‘Een kwartier in de natuur vermindert het stresshormoon cortisol al’
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 15: waarom samen wandelen in de natuur niet alleen werkt tegen stress, maar ook vriendschappen kan versterken. -
We moeten meer bewegen
Kun je gewicht verliezen door verbeeldingskracht?
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 13: val je af door alleen al aan sporten te dénken?
-
Ramen dicht, want de graspollen bezorgen hooikoortspatiënten een pittige week
Door de regenbuien van afgelopen weekend en de zon en warmte nu, groeien en bloeien de grassen volop. Een crime voor hooikoortspatiënten, want het aantal pollen in de lucht is deze week op zijn piek. -
Tijd voor een nieuwe laptop? Dit is onze favoriet van het moment
We zitten aan het begin van de zomervakantie, maar voor je het weet begint een nieuw schooljaar en heb je een nieuwe laptop nodig. Na wekenlang testen hebben we onze favoriet van circa 900 euro geselecteerd. -
PREMIUM
Dankzij een kwartiertje rennen vliegt de conditie van deze kinderen vooruit én zijn ze rustiger in de klas
Hijgend, puffend en zwetend stuiven de scholieren over het schoolplein: ze zijn al zeker vijf keer de school rond geweest. Drie keer per week rennen ze in een kwartiertje de Daily Mile van zo'n anderhalve kilometer. Met resultaat: leerlingen lopen na drie maanden gemiddeld zo'n vijftig procent harder.