Meer Nederlanders willen af van eigen risico en nemen hogere zorgpremie op de koop toe
Van alle Nederlanders wil 41 procent dat het eigen risico liefst vandaag nog wordt geschrapt, zelfs als daar een premieverhoging tegenover staat. Dat blijkt uit onderzoek van Pricewise onder 2000 mensen.
Delen per e-mail
In 2017 wilde nog maar 29 procent dat het eigen risico zo snel mogelijk wordt afgeschaft. Met name mensen die veel gebruik maken van de zorg en elk jaar hun verplichte eigen risico van 385 euro opmaken, zijn voorstander.
Dat die groep voorstanders zoveel groter is geworden, vindt zorgexpert Suzanne Lowik van Pricewise ‘best verrassend’. Een van haar verklaringen is dat meer mensen nadenken over het eigen risico, nu meerdere politieke partijen hebben aangegeven ervan af te willen. Daarnaast wordt de groep die er weleens aanspraak op heeft gemaakt steeds groter. Mensen zijn zich daardoor in het algemeen bewuster van het eigen risico, denkt Lowik.
,,En doordat de zorgpremie al jaren stijgt, ook volgend jaar weer met gemiddeld 60 euro, kijken mensen toch naar mogelijkheden om op hun zorguitgaven te besparen”, luidt haar andere verklaring.
Premieverhoging
In het onderzoek van Pricewise zegt liefst 40 procent van de ondervraagden zijn eigen risico voor dit jaar al volledig opgemaakt te hebben. 45 procent heeft zijn eigen risico van 385 euro nog helemaal niet aangesproken.
26 procent ziet er dan ook niets in om het eigen risico te schrappen in ruil voor een hogere zorgpremie. Niet geheel verrassend zijn dit vooral mensen onder de 65 jaar die weinig gebruik maken van de zorg.
Als het verplichte eigen risico van 385 euro zou worden afgeschaft, kan daar weleens een flinke premieverhoging tegenover staan. Volgens berekeningen van het Centraal Planbureau kost de afschaffing in totaal 5,3 miljard euro. Daarin is meegenomen dat er minder opbrengsten zijn uit eigen betalingen en dat mensen meer gebruik zullen maken van de zorg, omdat zij er niet direct zelf voor hoeven te betalen. Per saldo gaat het uiteindelijk jaarlijks om 306 euro per Nederlander, oftewel ruim 25 euro extra premie per maand.
Nul
Of dan nog altijd zo’n grote groep Nederlanders voorstander is van de afschaffing, is de vraag. In het onderzoek van Pricewise is die vraag in elk geval niet gesteld. Lowik: ,,We weten niet of, mocht het eigen risico inderdaad afgeschaft worden, dit één op één doorberekend wordt in de zorgpremie. Mogelijk wordt er vanuit de overheid bijgesprongen of gaat de zorgtoeslag omlaag.”
Verschillende politieke partijen hebben al gezegd van het eigen risico af te willen. Zo schrijft de SP bijvoorbeeld in het verkiezingsprogramma: ‘We gaan de rekening voor de zorg eerlijk delen. Het eigen risico gaat naar nul.’
Ook de PvdA wil het op termijn schrappen. ‘Eén op de tien Nederlanders mijdt zorg of stelt een behandeling uit om het eigen risico te sparen. Dat is onwenselijk. Het eigen risico brengen we stapsgewijs omlaag naar nul,’ klinkt het.
D66 ziet meer in het ‘slimmer’ omgaan met het eigen risico. Zo pleiten de democraten voor een maximale eigen bijdrage van 100 euro per behandeling, met een maximum van 400 euro per jaar. VVD en CDA willen het huidige eigen risico in stand houden.
Lees in ons dossier Zorgverzekeringen 2021 alles over de premies en vergoedingen.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Volkswijsheden gecheckt: per dag laten we 28 windjes, is het slecht om ze in te houden?
Had oma gelijk als ze zei dat je bij verkoudheid een ui naast je bed moet leggen? Huisarts Rutger Verhoeff en gezondheidsjournalist Tijn Elferink checkten volkswijsheden in hun boek Kusje erop. Sommige blijven overeind staan. -
VACCINATIE-STRATEGIE / video Megavaccinatieprogramma in de maak: 6,5 miljoen inentingen nodig voor ouderen en zieken
Om 60-plussers, zorgpersoneel en zieken in te enten, heeft Nederland zeker 6,5 miljoen vaccins nodig. Omdat er niet direct genoeg doses zijn, krijgen de oudste mensen met ernstige aandoeningen voorrang. Als zij te zwak zijn voor een prik kunnen mensen in de directe omgeving ingeënt worden, die ‘vaccinbubbel’ beschermt hen dan. -
PREMIUM
4 VRAGEN en antwoorden Grote vraag naar een prik, maar het kan wel eens een mild griepseizoen worden
Oud en kwetsbaar Nederland trekt massaal naar de huisarts voor de griepprik. De door velen gevreesde combinatie van griep en corona lijkt inderdaad gevaarlijk. Maar: het is zeldzaam, en het griepseizoen zou weleens mild kunnen uitpakken. -
Podcast De Veertigers: Billen, buik en kuiten
Je gezicht ziet er beter uit, je huid straalt, je voelt je fitter en je bent vrolijker. Sport heeft zoveel voordelen. Maar de grootste uitdaging als je 40 bent; hoe houd je het vol? Want als je baby de hele nacht heeft gehuild heb je echt geen zin om de volgende dag je hardlooppakje aan te trekken. En na het koken, afwassen en de kinderen naar bed brengen, plof je natuurlijk het liefst op de bank. Die hitte en zweetlucht in de sportschool waar je jezelf met een handdoek op het ene na het andere apparaat afbeult, is ook niet echt motiverend. En eerlijk is eerlijk, zo’n strak fietspak staat eigenlijk niemand. -
PREMIUM
Meer seksspeeltjes verkocht tijdens corona: ‘Brengt iets wat penissen minder lang volhouden’
Vrouwen bereiken in een doorsnee vrijpartij minder vaak een hoogtepunt dan mannen - al zijn er uitzonderingen. Daar kan dankzij de stijgende verkoop van seksspeeltjes in coronatijd weleens verandering in komen.
-
Aanvullend verzekeren? De verzekeraar wordt steeds strenger
De meeste aanvullende zorgverzekeringen blijven volgend jaar gelijk aan dit jaar. Maar er zijn grote verschillen in premie; goed vergelijken kan honderden euro’s aan premie schelen. -
PREMIUM
Sportclubs dicht? Met deze vijf oefeningen traint je kind in de speeltuin
Hoe komt je kroost aan beweging als het winter is en de sportclubs door corona dicht zijn? Coach Johan Gerets zet een kinderwork-out in elkaar. -
VIDEO Bij grote verzekeraars gaat zorgpremie omhoog, impact coronavirus beperkt
De vier grote zorgverzekeraars schroeven hun zorgpremie volgend jaar omhoog. Bij CZ, VGZ en Zilveren Kruis stijgt de maandpremie van de basispolis met respectievelijk 8,65 euro, 4,50 euro en 3 euro. De impact van het coronavirus valt mee, zeggen de verzekeraars zelf.