Laatste grote medicijnfabriek van Nederland sluit definitief na faillissement
De failliete medicijnfabriek in Leiden sluit aanstaande dinsdag definitief de deuren. De curator heeft geen overeenkomst kunnen sluiten over een doorstart van het bedrijf, dat zo’n negentig medewerkers telde.
InnoGenerics maakte generieke geneesmiddelen, die als goedkoper alternatief gelden voor merkmedicijnen. Het bedrijf had een productiecapaciteit van 3 miljard pillen per jaar en was daarmee de laatste grote fabriek van Nederland. De afgelopen weken draaide de onderneming slechts op een kwart van de volledige capaciteit, wat niet rendabel was. Mogelijke overnamekandidaten zagen geen kans om op korte termijn de productie op te schroeven.
Mede omdat de huidige marktomstandigheden het moeilijk maken om van InnoGenerics een gezonde onderneming te maken. Zo werken zorgverzekeraars via een voorkeursbeleid, wat betekent dat zij voor de patiënt kiezen welk merk medicijnen ze krijgen. „Ze selecteren op prijs. Als iets 0,00001 cent goedkoper is, wordt dat het. Er wordt niet geselecteerd op duurzaamheid of op productie dicht bij huis. Er moet zo goedkoop mogelijk worden ingekocht. Het gaat alleen nog maar om fracties van centen en al lang niet meer om patiënten", zei Lucas Wiarda, directeur van de fabriek, eerder tegen deze site.
Het gaat alleen nog maar om fracties van centen en al lang niet meer om patiënten
Tekorten niet uit te sluiten
De medicijnfabriek maakte geneesmiddelen in tabletvorm in opdracht van andere bedrijven, onder andere tegen jicht, depressie en hart- en vaatziekten. Het wegvallen van de fabrikant maakt Nederland voor deze medicatie bijna volledig afhankelijk van het buitenland, met name van India en China.
Tekorten zijn dan na verloop van tijd niet uit te sluiten, waarschuwde zorgminister Ernst Kuipers vlak na het faillissement. Directeur Wiarda voorspelde eerder een medicijninfarct.
In een reactie laat hij nu weten verdrietig te zijn. ,,Ik hoop dat er geen tekort komt, maar wij hebben deze fabriek overgenomen omdat de leveringszekerheid van medicijnen heel belangrijk was voor de overheid tijdens de coronapandemie. Nu is de lockdown voorbij, maar lopen de spanningen tussen China en het Westen op. Vervolgens kiezen wij voor het sluiten van deze fabriek, die als vangnet fungeert voor medicijntekorten. Ik vind het onbegrijpelijk.”
Het verhaal gaat verder onder de foto.
Twintig overnamekandidaten
De fabriek in Leiden is een begrip in Nederland. Eerst was het Katwijk Farma. Daarna is het diverse malen opgekocht. Tot 2020 was het in handen van de Indiase medicijnfabrikant Aurobindo Pharma. Dat bedrijf verplaatste veel van de productie naar China en India, waarna Wiarda met financiële hulp van de overheid InnoGenerics overnam.
Op dit moment zijn we de laatste bulktabletten aan het verpakken
Na het faillissement vroegen enkele geïnteresseerde overnamekandidaten om extra overheidsfinanciering. Maar die kwam er niet, meldt curator Bentfort van Valkenburg nu. In totaal hadden zich twintig kandidaten voor een doorstart gemeld, maar eerder gaf de curator al te kennen dat de kans klein was dat de fabriek open zou kunnen blijven.
Nu wordt de fabriek klaargemaakt voor de verkoop van apparatuur en andere bezittingen. Volgens Bentfort van Valkenburg heeft ‘een groot deel’ van het personeel een nieuwe baan gevonden. Wiarda beaamt dat. Hij is samen met zijn medewerkers de fabriek gefaseerd aan het sluiten. ,,Op dit moment zijn we de laatste bulktabletten aan het verpakken. We verwachten 17 januari de laatste doosjes van de band te laten gaan.”
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
PREMIUM
Joyce (40) schrijft krachtige blog over kanker: ‘Lieve borsten, helaas moesten we afscheid nemen’
Joyce Rodenburgh krijgt in april 2020 te horen dat ze uitgezaaide borstkanker heeft. Om familie en vrienden op de hoogte te houden van haar ziekteverloop begint ze een blog. Haar vlot opgeschreven verhalen bereiken al snel een breed publiek. Lotgenoten vinden troost en inspiratie bij de manier waarop Joyce met kanker omgaat.Voorburg -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
Oud worden zonder gebreken, kan dat? Deze ‘verouderingsprof’ denkt van wel
Ouderdom komt met gebreken. Dat is een gegeven. Nu is voor het eerst bewezen hoe het komt dat wij steeds meer kwaaltjes en ziektes oplopen naarmate we ouder worden. Bovendien kunnen we zelf óók wat doen. ‘Verouderingsprofessor’ Jan Hoeijmakers en zijn team spreken van een doorbraak die de wereld op zijn kop zet. ,,Deze kennis helpt om gezond oud te worden.”Rotterdam -
PREMIUM
Blijvend medicijntekort ‘lastig probleem’: failliete fabriek voorspelt ‘infarct’
Ook komend jaar zal er een medicijntekort zijn, waarschuwt zorgminister Ernst Kuipers. Dat komt mede door het faillissement van de laatste grote medicijnfabriek van Nederland. Directeur Lucas Wiarda voorspelt een medicijninfarct.
-
PREMIUMVoor jou getest
Zeven blenders getest: ‘Bij deze heb ik de neiging het deksel voor de zekerheid vast te houden’
Een blender is een alleskunner. Hij perst fruit, hakt groente, maakt beslag en crusht ijsklontjes. Zeven blenders moeten aan de bak voor een smoothie en ijsblokjes. -
-
-
Laatste kans voor Nederlandse medicijnfabriek, overheid hoopt op doorstart
InnoGenerics, de laatste grote medicijnfabriek van Nederland, blijft tot eind dit jaar open. Vorige week vroeg het bedrijf het faillissement aan. Nu is duidelijk dat de fabrikant van onder andere medicijnen tegen jicht, depressie en hart- en vaatziekten de kans krijgt een doorstart te maken. De overheid staat daarvoor garant. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.