Kamer stemt over afschaffen collectiviteitskorting: welke gevolgen heeft dat voor de portemonnee?
Dinsdag werd in de Tweede Kamer gestemd vóór het afschaffen van de collectiviteitskorting voor op de zorgverzekering. Deze korting bleek namelijk een sigaar uit eigen doos, maar wat voor gevolgen heeft dat voor de portemonnee?
Een collectieve zorgverzekering is af te sluiten bij je werkgever, de gemeente, verenigingen of belangenorganisaties. Het idee achter de collectiviteitskorting was dat als een grote groep mensen in één keer een zorgverzekering zou afsluiten, zorgverzekeraars daardoor aan de verzekerden korting kon geven op de premie.
Zoals gezegd bleek deze groepskorting achteraf een sigaar uit eigen doos. De zorgpremie werd eerst voor iedereen verhoogd, waarna een bepaalde groep verzekerden dit terugkreeg als korting. Daarnaast was het de bedoeling dat de collectiviteitskorting zou leiden tot dalende zorgkosten, nu blijkt dat die besparing niet of nauwelijks gerealiseerd is.
Niet blindstaren op korting
Met de stijgende inflatie, gasprijzen en benzinekosten, zal het voor deze groep verzekerden voelen alsof hen een korting wordt afgepakt in al zware tijden, zegt Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij vergelijkingssite Independer. Het zou gaan om ongeveer 11 miljoen mensen die zich bij een collectief hebben aangesloten.
,,Maar staar je niet blind op korting”, zegt Prins. ,,Met korting op een duurdere polis kun je in sommige gevallen toch duurder uit zijn dan wanneer je een goedkopere basisverzekering afsluit.” Hoe je het afschaffen van de collectiviteitskorting gaat merken in je portemonnee ligt vooral aan wat er met de zorgpremie gaat gebeuren.
Dat de zorgpremie hoger uit gaat vallen dan voorgaande jaren lijkt onvermijdelijk. Onlangs werd bekend dat de verwachting is dat de zorgpremie met 15 euro zal stijgen, van 125 naar 140 euro per maand. Het gaat hierbij wel om de rekenpremie; een schatting van de zorgkosten die worden vergoed vanuit de basisverzekering.
De hoogte van de premie
,,Het is aan zorgverzekeraars in hoeverre zij meegaan met deze te verwachte stijging, het zou zelfs kunnen dat zij rekening houden met het afschaffen van de collectiviteitskorting, maar daar kunnen we nu nog niks over zeggen. Op Prinsjesdag maakt de regering het werkelijke bedrag bekend, waarna zorgverzekeraars op 12 november de hoogte van hun premies naar buiten brengen.”
De verwachting is dat er door het afschaffen van de collectiviteitskorting een overzichtelijker polisaanbod zal ontstaan. Bovendien wordt het allemaal wat eerlijker, is de redenering. Omdat individueel verzekerden via premieopslag meebetaalden aan de korting van collectief verzekerden.
Waar je als consument op kunt letten? ,,Kijk wat voor zorg je verwacht nodig te hebben, let goed op wat je uiteindelijk onder de streep moet gaan betalen en kies zo de voor jou beste zorgverzekering”, adviseert Prins. Tot slot is het nog goed om te weten dat het afschaffen van de collectiviteitskorting alleen opgaat voor de basisverzekering. ,,Alleen daar heeft de minister iets over te zeggen, de aanvullende verzekering valt niet onder de invloedsfeer van de overheid.” De collectiviteitskorting op de basisverzekering wordt met ingang van 1 januari 2023 afgeschaft.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMWaarschuwing
Hoe Kishan verslaafd raakte aan lachgas: ‘Vriend zei, kom op, dit is veel goedkoper dan alcohol’
Kishan Hardoar is verslaafd geweest aan lachgas. Tot het gruwelijk misging. Op 21-jarige leeftijd belandde hij met verlammingsverschijnselen in het ziekenhuis en hij zal blijvende schade aan het zenuwstelsel houden. Om leeftijdsgenoten te waarschuwen, doet hij zijn verhaal. -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
PREMIUMColumn
We moeten snel gaan ‘vooruitbezuinigen’ op delinquente jeugd
We gaan slecht om met kwetsbare jongeren, ziet Steven Pont deze week. Dat is niet alleen inhumaan, maar ook economisch onverstandig. -
PREMIUM
Wat kun je doen tegen brokkelige schimmelnagels?
Als regelrechte volksziekte blijven schimmel- of kalknagels onderbelicht en mede daarom bestaat er geen duidelijke aanpak. Dat is precies waar dermatoloog Annemie Galimont aan werkt. ,,Het kan wel twee jaar duren voordat je er vanaf bent.’’ -
Forse stijging van zorgpremies verwacht
In 2023 zou de zorgverzekering een stuk duurder kunnen worden. Volgens interne stukken van het ministerie van Volksgezondheid zou de huidige maandpremie met 15 euro stijgen, van 125 euro naar 140 euro per maand. Het kabinet benadrukt dat het om een inschatting gaat en vindt het cijfer ‘ongelukkig’.
-
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
PREMIUMmet video
Er is microplastic in mensen gevonden, moeten we ons zorgen maken?
Microplastic is al in vis, groente en fruit aangetroffen. Het kon dus niet uitblijven dat het ook in het bloed van mensen is gevonden. Hoe beperk je de schade en houd je je lichaam zo schoon mogelijk? -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort.