Kaartspelletjes en sociale contacten helpen om geheugenverlies te vertragen
Een combinatie van gezonde levensstijlkeuzes, zoals goed eten, regelmatig sporten, kaartspelletjes spelen en minstens twee keer per week sociaal contact, kan helpen de snelheid van geheugenverlies te vertragen. Daardoor kan het risico op dementie worden verminderd, blijkt uit een tien jaar durende studie.
‘Een combinatie van positief gezond gedrag wordt in verband gebracht met een tragere achteruitgang van het geheugen bij cognitief normale oudere volwassenen’, schrijven onderzoekers van het National Center for Neurological Disorders in Peking, China, in het prestigieuze British Medical Journal. Het maken van meerdere gezonde levensstijlkeuzes ‘wordt geassocieerd met een lagere kans op milde cognitieve stoornissen en dementie’, stellen de onderzoekers.
Voor de studie werden 29.000 volwassenen ouder dan 60 jaar met een normale cognitieve functie tien jaar lang gevolgd. Bij de start van het onderzoek in 2009 werd de geheugenfunctie gemeten met tests en werden de proefpersonen gecontroleerd op het zogeheten Apoe-gen, de sterkste risicofactor voor de ziekte van Alzheimer.
Ze kregen een score toegekend op basis van een gezonde levensstijl, die zes factoren combineerde. Niet roken en geen alcohol drinken zijn daar twee van, maar ook het volgen van een gezond dieet. Dan gaat het om het eten van ten minste zeven van de twaalf voedselgroepen: fruit, groenten, vis, vlees, zuivelproducten, zout, olie, eieren, ontbijtgranen, groenten, noten en thee. Cognitieve activiteit is de vierde factor: minstens twee keer per week schrijven, lezen, kaarten of andere spelletjes spelen. Ook regelmatige lichaamsbeweging telt mee: dan gaat het om per week meer dan 150 minuten sporten met matige intensiteit of meer dan 75 minuten met hoge intensiteit. Minstens twee keer per week sociaal contact is de zesde factor voor gezond gedrag. Daaronder vallen activiteiten als familie en vrienden bezoeken, vergaderingen bijwonen of naar feestjes gaan.
Sterk effect
Gecorrigeerd voor zaken die de resultaten waarschijnlijk beïnvloeden, ontdekten de onderzoekers dat de zes factoren van gezond gedrag elk bijdragen aan een trager dan gemiddelde achteruitgang van het geheugen over een periode van tien jaar. Een gezond dieet heeft het sterkste effect op het vertragen van geheugenverlies, gevolgd door geheugenspelletjes en daarna lichaamsbeweging. Mensen met het Apoe-gen die over het algemeen een gezond leven leiden, ervaren ook een tragere achteruitgang van het geheugen dan degenen met het gen die minder gezonde keuzes maken.
Over het algemeen hebben proefpersonen met vier tot zes gezonde gedragingen bijna 90 procent minder kans om dementie of milde cognitieve stoornissen te ontwikkelen in vergelijking met degenen die het minst gezond waren, stellen de onderzoekers. Mensen die twee tot drie gezonde leefstijlkeuzes maken, hebben 30 procent minder kans op de geheugenproblemen.
Susan Mitchell, hoofd beleid bij Alzheimer’s Research UK, zegt tegen The Guardian dat het een ‘goed uitgevoerde’ studie is. ,,Dit draagt bij aan het substantiële bewijs dat een gezonde levensstijl kan helpen om geheugen en denkvaardigheden te ondersteunen. Te weinigen van ons weten dat er stappen zijn die we kunnen nemen om onze kansen op dementie op latere leeftijd te verkleinen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Met poetsen bereik je maar 60 procent van je gebit, je hebt méér nodig dan een tandenborstel
Met de hand of elektrisch poetsen? Wel of geen mondwater gebruiken? Ragertjes, flosdraad of tandenstokers? Als het op je gebitsverzorging aankomt, kun je alle kanten op. Maar hoe zorg je er nou echt voor dat je tanden en mond gezond blijven? -
PREMIUM
Lisa (26) had een ‘beetje last van haar nek', vijf uur later was ze helemaal verlamd
Het noodlot kan plotseling keihard toeslaan, zonder dat je het verwacht. Dat ervoer Lisa Steen (26) uit het Belgische Loppem op een doodgewone woensdag in 2020. Om een, tot vandaag, onduidelijke reden raakte het kerngezonde meisje - toen 23 jaar - in een paar uur tijd van schouder tot teen verlamd. Nu doet ze voor het eerst haar verhaal. ,,Ik droom ervan om alleen te gaan wonen.”Zedelgem -
PREMIUM
Eén op de tien senioren heeft naar schatting in 2050 dementie: deze gemeenten worden het meest getroffen
Ruim één op de tien senioren in Brabant heeft in 2050 dementie. Dat is er nu nog ongeveer één op de veertien. Gemeenten waar naar verwachting relatief veel ouderen te kampen krijgen met klachten zijn Meierijstad en Oisterwijk. De gemeenten Gilze en Rijen en Reusel-De Mierden komen er vermoedelijk beter vanaf. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUM
Wat zeggen vlekjes en scheurtjes op je teen- en vingernagels over je gezondheid?
Nagels kunnen verschillende afwijkingen vertonen. Maar waar komt die ene vlek opeens vandan? En kunnen die puntjes of verkleuringen wijzen op een onderliggende ziekte? Dermatoloog Reinhart Speeckaert van het Universiteit Ziekenhuis in Gent zet alle nagelaandoeningen op een rijtje. ,,Als er onder de nagel een bruine streep nieuw is of geleidelijk aan groeit, kan er sprake zijn van een verborgen melanoom.”
-
PREMIUM
Miljoenen Nederlanders hebben te veel vet op hun lever, maar er is een oplossing
Ongemerkt hoopt zich bij miljoenen Nederlanders, en zelfs al bij kinderen, steeds meer vet op in een veelzijdig orgaan: de lever. De gevolgen liegen er niet om. Maar je kunt je eigen ‘zuiveringsstation’ gelukkig ook weer schoon krijgen. -
-
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.